Salvador Aljende biće sahranjen u krugu porodice

Prema ranijim najavama, Aljende je trebalo da bude sahranjen uz državne počasti 4. septembra, kada se obilježava 41. godišnjica izbora Aljendea za predsjednika
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 10:09h

Sahrana bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea, koji se ubio tokom državnog udara 11. septembra 1973, biće obavljena u krugu porodice.

Posmrtni ostaci Aljendea iskopani su u maju u okviru istrage pokrenute 27. januara sa ciljem da se utvrdi istina o tome da li je ubijen ili je izvršio samoubistvo, što je podržavala njegova najbliža okolina, podsećajući da se bivši predsjednik zarekao da će umrijeti sa oružjem u rukama.

Aljende, koji je izabran za predsjednika Čilea 1970. godine, pronadjen je mrtav sa ranom od metka u predsjedničkoj palati Moneda za vrijeme državnog udara generala Augusta Pinočea 11. septembra 1973. godine.

Oružje iz koga je metak ispaljen nije pronađeno, a mrtvog Aljendea njegova supruga i ćerke nikada nisu vidjele. A

ljendeovo tijelo je na brzinu sahranjeno u grobnici njegovog rođaka tokom puča 1973. godine, a uz državne počasti ponovo je sahranjen 1990. po okončanju diktature Augusta Pinočea.

Prema ranijim najavama, Aljende je trebalo da bude sahranjen uz državne počasti 4. septembra, kada se obilježava 41. godišnjica izbora Aljendea za predsjednika.

Dva dana ranije, međutim, dogodila se nesreća u kojoj je u udesu čileanskog vojnog aviona poginula 21 osoba, pa je čitava ceremonija sahrane otkazana.

Aljendeova porodica je danas saopštila da će sahrana biti održana u krugu porodice, u znak poštovanja prema vojnicima poginulim u avionskoj nesreći.

Bonus video: