Sveštenik kandidat za predsjednika Rusije

Sveštenik Ruske pravoslavne crkve Ivan Ohlobistin saopštio je da će se kandidovati za predsjednika Rusije na izborima koji će se održati iduće godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 09:40h

Ohlobistin (45) će biti nezavisni kandidat, ali njegov politički program nije za sada poznat.

Izjavio je da mandat predsednika treba da traje 14 godina. Želi da obnovi rusku armiju. U parlamentarizam ne vjeruje, parlament je "besmislena institucija", treba uvesti monarhiju. Želi da obnovi vojno - industrijski kompleks, prenosi Via.

Ohlobistin je rodjen 1966. u Tulskoj oblasti. Studirao je režiju a 2001. je u Taškentu, iako bez višeg bogoslovskog obrazovanja, rukopoložen za sveštenika.

Film ga je neprestano interesovao. U filmu "Car", koji je premijerno prikazan 2009. godine, igra ulogu mitropolita moskovskog Filipa u vrijeme cara Ivana Groznogza koju je dobio blagoslov tadašnjeg patrijarha Alekseja.

Moskovska patrijaršija je saopštila da je stav crkve da je u principu nedopustivo da se član sveštenstva kandiduje za ma koje izbore, bilo kog nivoa. Međutim, prema prošle godine usvojenim rješenjima, sveštenik može da se kandiduje ako dobije specijalno odobrenje svetoga sinoda. On treba da podnese molbu patrijarhu i sinodu, koji će zasijedati tek krajem oktobra. Do tada mu se savjetuje da ništa ne preduzima.

"Sveta crkva je moj dom, sačekaću rješenje Sinoda», izjavio je on.

Centralna izborna komisija saopštila je da se za predsjedničke izbore 4. marta 2012. može kandidovati svako ko je star bar 35 godina, da bi registrovao kandidaturu treba da sakupi dva miliona potpisa. Moskovski politikolozi smatraju da on nije "ozbiljan kandidat", već "marginalan", iskazuje "teatralnu stranu politike". Oko njega se mogu okupiti "grupe kojima je do protesta".

Patrijaršija nije za sada saopštila da li će Ohlobistinu dati "specijalno odobrenje", ili će biti raščinjen, ukoliko ostane dosledan nameri da se kandiduje. Ako se kandiduje sadašnji premijer Vladimir Putin, kako se očekuje, crkva neće želeti da rizikuje da neko iz njenih redova bude njegov protivnik, ma koliko malo izgleda imao.

Bonus video: