Zapadna firma unapređivala libijsku opremu uoči pobune

Dženeral dajnamiks je saopštio da modernizacija opreme ozloglašene brigade Gadafijevog sina Kamisa nikad nije završena
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 07:15h

Nakon zbacivanja libijskog diktatora izašlo je na vidjelo u kojoj mjeri su američki i britanski zvaničnici donedavno sarađivali sa Mumaerom Gadafijem – koji je na Zapadu nekada važio za otpadnika ali su ga London i Vašington rehabilitovali u posljednjih deset godina.

Manje od mjesec prije početka pobune, britanski ogranak kompanije Dženeral dajnamiks (General Dynamics) sa sjedištem u SAD-u, pravio je pripreme za unapređenje komunikacionih sistema za tenkove, artiljeriju i oklopne transportere za brigadu Kamis, koja je igrala ključnu ulogu u gušenju pobune, prema dokumentima koje je Rojters našao u bazi te brigade.

Dženeral dajnamiks je saopštio da modernizacija opreme ozloglašene brigade Gadafijevog sina Kamisa nikad nije završena, ali dokumenta prvi put detaljno pokazuju koje oružje je bilo obuhvaćeno ugovorom i da je firma poslovala sa Gadafijevim snagama u januaru, nakon početka „arapskog proljeća“ u susjednom Tunisu.

Ta firma je saopštila da je oprema možda dio ugovora iz maja 2008, vrijednog 135 miliona dolara, sa njenim britanskim ogrankom, onoga što je u to vrijeme nazvala „Incijativa Ujedinjenog Kraljevstva ka poboljšanju ekonomskih, obrazovnih i vojnih veza sa Libijom.“

Izaslanici u Nigeru

Piter Boukert iz Hjuman rajts voča izjavio je za Rojters: „Mislim da lekcija glasi da ako prodajete oružje diktatorima, u jednom momentu ćete osjetiti veliku neprijatnost.“

Brigada Kamis je bila najbolje opremljena među libijskim snagama bezbjednosti i direktno je učestvovala u obračunu sa revolucionarima u gradovima poput Misrate i Tripolija, gdje su ubijene hiljade ljudi.

Novi lideri Libije su poslali izaslanike u susjedni Niger u pokušaju da spriječe Gadafija i njegove najbliže saradnike da izbjegnu pravdu pošto su pobjegli preko pustinjske granice ka prijateljskim afričkim državama.

„PNS je poslao delegaciju u Niger da razgovara o mogućem dolasku Gadafija“, rekao je Fati Badža, šef za političke poslove Prelaznog nacionalnog savjeta. On je u Bengaziju za Rojters izjavio da je Gadafi možda blizu granice Nigera ili Alžira, čekajući priliku da se prebaci.

„Zatražili smo od svih država da ga ne prihvate. Želimo da se ti ljudi suoče sa pravdom,“ rekao je Badža.

I dalje se ne zna gdje je

Izvještaji o Gadafijevom boravištu su i dalje oskudni. Njega traži Međunarodni krivični sud u Hagu. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je rekao u parlamentu da bi bilo koja država u kojoj se nađe trebalo da ga preda radi suđenja. Isto je poručio i američki ambasador u Libiji Džin Krec.

Niger je zvanično demantovao da je primio konvoj od desetak libijskih vojnih vozila. Vojni izvori iz Francuske i Nigera su rekli Rojtersu da je konvoj stigao blizu sjevernog grada Agadez kasno u ponedjeljak preko Alžira, gdje su prošle nedjelje pobjegli Gadafijeva supruga, ćerka i njegova dva sina.

Jedan francuski vojni izvor je rekao da se Gadafi možda sprema da se pridruži konvoju i traži azil u Burkini Faso, drugoj susjednoj afričkon državi.

Burkina Faso je demantovala takav plan.

Bonus video: