Obama ima plan protiv nezaposlenosti koji košta 300 milijardi

Bijela kuća takođe razmatra poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju nezaposlene, što bi značilo da bi državna blagajna bila uskraćena za još 30 milijardi dolara
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.09.2011. 09:43h

Američki predsjednik Barak Obama sjutra će predložiti plan za povećanje zaposlenosti koji će državnu blagajnu stajati 300 milijardi dolara kroz manje prihode od poreza i veće vladine troškove.

Obama će na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa iznijeti predloge za smanjenje nezaposlenosti, prenosi hrvatski Business.

Prema izvorima iz Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana su produženje poreskih olakšica za radnike za godinu kao i povlastica za nezaposlene koje uskoro ističu.

Ta dva paketa zajedno su teški gotovo 170 milijardi dolara, prenio je CNN.

.Sastanak sa liderima Kognresa

Uz to, Obama se zauzima za projekte javnih radova, poput gradnje škola, za šta je potrebno još 50 milijardi, iako se očekuje da će predložena sredstva biti manja. Očekuje se i da se za još godinu produži otpis poreza na vrijednost nove opreme koju nabave firme.

Iako je Obama ranije najavio da namjerava da predloži da njegovi planovi budu finansijski pokriveni mjerama smanjenja deficita u narednoj deceniji, porptarol Bijele kuće Džej Kerni rekao je da predsjednik neće iznijeti ukupan plan za smanjenje deficita.

Čelnici Republikanaca u Predstavničkom domu ponudili su Obami kompromis oko mjera za podsticaj zapošljavanja. Predsjednik Predstavničkog doma Džon Bejner i čelnik republikanske većine Erik Kantor uputili su pismo u kojem traže da se Obama ove sedmice sastane sa rukovodocima Kongresa kako bi razmotrili njegove predloge.

Oni su naglasili da bi se zajednički stavovi mogli pronaći na planu međunarodne trgovine i pozivaju ga da trgovinske ugovore sa Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom uputi Kongresu na ratifikaciju.

Bonus video: