Želite da doživite 11. septembar 2001? Posjetite sajt Internet Archive

Arhiva snimaka će javnosti biti dostupna od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 19:48h

Za mnoge Njujorčane i stanovnike Vašingtona 11. septembar, 2001, je lično iskustvo i napad na njihov grad. Za druge to je samo događaj koji se desio negdje u svijetu ili nešto što su bili u prilici da vide na TV-u, kao televizijski prilog.

Ove godine obilježava se 10 godina od tog događaja, i Internet Archive, kalifornijska organizacija koja sakuplja audio, video, te interent sadržaje koji imaju istorijsku ulogu, prebacili su svoju kolekciju on-line.

Preko 20 kanala snimilo je više od 3.000 sati televizijskog materijala. Osim glavnim američkih TV kuća, među kojima su ABC, CBS, CNN i NBC, organizacija Internet Archive je svojoj bazi dodala i saržaje koje su snimile svjetske TV kuće iz Moskve, Parira, Londona, Bagdada, Tokija, Otave...

Materijal objavljen na sajtu kalifornijske organizacije dragocjen je za istraživače, ali su autori lokacije željeli da sadržaj bude dostupan i da obezbijede jednostavan pristup i za javnost, za sve zainteresovane koji žeče da vrate film i vide kako se i šta desilo toga dana.

Arhiva snimaka će javnosti biti dostupna od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno 46 minuta prije nego je let 11 prevoznika American Airlines udario u sjevernu stranu sjevernog nebodera Svjetskog trgovinskog centra.

Bonus video: