Amerikanci nezadovoljni i Obamom i republikancima

Na pitanje kome bi Amerikanci povjerili da vodi privredu, otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje federalnog deficita, Obama i republikanci stoje podjednako
0 komentar(a)
Obama, Foto: Rojters
Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.09.2011. 14:47h

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su Amerikanci sve više frustrirani i predsjednikom Barakom Obamom i njegovim republikanskim rivalima u vezi sporog ekonomskog oporavka zemlje.

U istraživanju Vašington posta i ABC Njuza samo nekoliko dana pred Obamino obraćanje o otvaranju novih radnih mjesta, konstatovano je da je 53 odsto ispitanih nezadovoljno njegovim učinkom, a 77 odsto misli da je zemlja na "pogrešnom kolosjeku".

Ispitivanje je otkrilo da 35 odsto Amerikanaca smatra da im je u pogledu finansija gore pod Obaminim predsjednikovanjem, što je najviše od 1980-tih.

Čak 34 odsto anketiranih misli da su Obamini postupci nanijeli više štete nego koristi privredi, u poređenju sa 17 odsto Amerikanaca koji misle suprotno, odražavajući osnovnu liniju napada republikanaca koji se s tom temom nadaju povratku u Bijelu kuću, poslije izbora iduće godine.

Istraživanje je obavljeno telefonom od 29. avgusta do 1. septembra nasumičnim zvanjem 1001 punoljetne osobe i ima moguću grešku od 3,5 poena

Međutim, istraživanje je otkrilo da su Amerikanci kivni i na Republikansku stranku, sa 68 odsto onih koji su nezadovoljni radom republikanskih kongresmena, što je 15 odsto više od Obaminog negativnog rejtinga.

Na pitanje kome bi Amerikanci povjerili da vodi privredu, otvaranje novih radnih mjesta i rješavanje federalnog deficita, Obama i republikanci stoje podjednako - sa oko 40 odsto po sva tri pitanja.

Obama treba da se obrati u četvrtak na zajedničkoj sjednici Kongresa kako bi objavio novi plan kojim bi se privreda vratila na put razvoja i smanjila stopa nezapošljenosti koja uporno opstaje na devet odsto.

Jedina svijetla tačka za Obamu je to što 62 odsto Amerikanaca odobrava jegovu borbu protiv terorizma, uoči 10. godišnjice terorističkog napada na Njujork i Vašington 11. septembra i četiri mjeseca nakon ubistva Osame bin Ladena.

Istraživanje je obavljeno telefonom od 29. avgusta do 1. septembra nasumičnim zvanjem 1001 punoljetne osobe i ima moguću grešku od 3,5 poena.

Bonus video: