U Kini živi milion multimilionera

Peking je na prvom mjestu prema broju bogataša, a iza njega su Guangdžou i Šangaj.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 15:03h

U Kini živi 960.000 multimilionera, što je za skoro deset puta više nego prošle godine, navodi se u Forbsovom izvještaju o bogatima za 2011. godinu.

Multimilioneri, odnosno ljudi koji su "teški" više od 10 miliona juana (1,6 miliona dolara), u prosjeku imaju 39 godina, dok je prosječna starost onih koji imaju 100 miliona juana oko 43 godine.

Njih u Kini ima 60.000, što je za 9,1 posto više nego prošle godine. U izvještaju se navodi da su multimilioneri uglavnom preduzetnici, vlasnici agencija za nekretnine, investitori dionica i tzv. "zlatne kragne" (menadžeri u inostranim kompanijama).

Peking je na prvom mjestu prema broju bogataša, a iza njega su Guangdžou i Šangaj. Stručnjaci navode da je do rasta broja bogatih došlo uglavnom zahvaljujući rastu vrijednosti bruto domaćeg proizvoda i cijena nekretnina 2010. godine.

Godišnja potrošnja bogataša iznosi oko pet posto njihove imovine. Putovanja, kupovina luksuzne robe, obrazovanje djece, zabava i kolekcionarstvo vode na listi potrošnje.

Većina bogataša odlučila je da pošalje djecu na školovanje u inostranstvo, gdje su SAD na prvom mjestu, a iza su Velika Britanija i Kanada.

Bonus video: