Bin Laden je nakon napada 11.9. mislio da se protiv njega u Al Kaidi kuje zavjera

"Transfer novca je realizovan bez znanja Bin Ladena koji je mislio da se radi u zavjeri čiji je cilj da se on ukloni", kaže su u dokumentu
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Osama bin Laden, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.09.2011. 10:29h

Osama Bin Laden je ubrzo nakon atentata 11. septembrta 2001. u SAD, mislio da se u okviru Al Kaide protiv njega kuje zavjera, navodi se u povjerljivim američkim dokumentima koje je objavio Vikiliks.

Tu informacuiju dao je bivši član ogranka Al Kaide u Saudijskoj Arabiji Abdul Bukari koji je bio zatvoren u američkom zatvoru Gvantanamo. Prema jednom dokumentu iz Pentagona, Bukari je istražiteljima rekao da su ga u oktobru 2001. godine članovi Al kaide uhapsili i mučili.

U dokumentu koji je Vikiliks objavio u petak, navodi se da je Abdul Bukari bio uz sovjetske trupe u Avganistanu prije nego što je prišao Al Kaidi, i da je bio uhapšen jer je među članovima Al Kaide postojalo neslaganje oko transfera novca namijenjenog vođi jedne ektremističke grupe u Uzbekistanu.

"Transfer novca je realizovan bez znanja Bin Ladena koji je mislio da se radi u zavjeri čiji je cilj da se on ukloni", kaže su u dokumentu.

Vođa Al Kaide Osama Bin Laden ubijen je 2. maja u Pakistanu, u operaciji američkih specijalnih snaga.

Bonus video: