Pad berzi zbog loših podataka o zaposlenosti u SAD

Evropske berze i berze u SAD danas su naglo pale poslije objavljivanja podataka o zaposlenosti u SAD, najgorih u posljednjih godinu dana, i zbog obnovljenih briga oko plana za spašavanje Grčke od mogućeg bankrota.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 19:25h

Poslije dvije nedjelje relativnog mira, evropske berze i Vol strit zabilježili su danas pad na informaciju da u avgustu u američkoj privredi nije otvoreno nijedno novo radno mjesto i da je stopa nezaposlenosti u SAD ostala nepromijenjena u odnosu na jul, na vrlo visokom nivou od 9,1 odsto.

Pariska berza zatvorila se sa padom od 3,59 odsto, Frankfurt je izgubio 3,36 odsto, London 2,3 odsto, Milano 3,8 odsto i Madrid 3,4 odsto. Jedan sat poslije otvaranja Njujorške berze indikator Dau Džouns bio je niži za 1,16 odsto.

To je najveća stopa nezaposlenosti u SAD zabilježena u posljednjih godinu dana i ujedno prvi put od 1945. da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena dva uzastopna mjeseca.

"Objavljeni podaci su vrlo razočaravajući i obnavljaju strahovanja da će američka privreda ponovo pasti u recesiju", ocijenio je jedan analitičar za CMC Markets u Londonu.

Ovom novom znaku zamora prve svjetske ekonomije dodaje se niz strahovanja vezanih za sprovođenje drugog međunarodnog plana za spašavanje Grčke.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos priznao je da zemlja neće moći da ostvari svoj ciljani javni deficit za ovu godinu zbog pogoršanja recesije.

Predstavnici Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke napustili su Grčku i dali vladi deset dana da ostvari napredak u strukturnim reformama.

Bonus video: