Motori kineskog privrednog rasta posustaju

Motori kineskog nevjerovatnog privrednog rasta u proteklih 30 godina počinju da pokazuju znakove posustajanja, što ukazuje na potrebu za reformama, upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zelik.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 18:15h

Da bi Kina nastavila sa snažnim privrednim rastom, ne može se više oslanjati samo na snažan rast izvoza i ulaganja, već morati da stvori ravnotežu kroz jaču domaću potražnju, kazao je Zelik.

"Pokretači kineskog privrednog rasta posustaju", konstatovao je predsjednik Svjetske banke u članku objavljenom na web stranici te međunarodne organizacije i u listu "Financial Times".

"Do 2030., ako Kina dostigne dohodak od 16.000 dolara po stanovniku, što je sasvim realno za očekivati, uticaj na svjetsku privredu biće isti kao kad bi dodali 15 današnjih Južnih Koreja", dodao je.

"Teško je zamisliti da se takav rast može ostvariti modelom izvoza i rasta podstaknutog ulaganjima."

Ako ne sprovede korjenite promjene, Kina će samo pogoršati probleme u svjetskoj ali i u svojoj privredi, što znači još veće neravnoteže, veće cijene hrane i resursa, veće ekološke štete, teškoće u staranju za sve starije stanovništvo i pretjerano oslanjanje na inostrana tržišta.

Kineski zvaničnici jako dobro znaju što im je činiti, zaključio je Zelik uoči sastanka visoko rangiranih kineskih i inostranih funkcionera u Pekingu.

"Ključno je pitanje kako da Kina završi sa tranzicijom i postane tržišna privreda. Širi program mora uključiti redifinisanje uloge vlade i vladavinu prava, proširenje privatnog sektora, podsticanje konkurencije i produbljivanje reformi na finansijskim i na tržištima rada i nekretnina", pojasnio je.

Bonus video: