Tripoli slobodan, poziv borcima da idu kućama

On je kazao da su revolucionari iz Tripolija sposobni da zaštite svoj grad i da odgovornost za bezbjednost tog grada
0 komentar(a)
Tripoli, Foto: Rojters
Tripoli, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.09.2011. 18:06h

Lideri Prelaznog nacionalnog savjeta pozvali su danas svoje borce koji su iz drugih krajeva Libije došli da pomognu oslobađanje Tripolija da napuste glavni grad i da se vrate svojim kućama, pošto je grad slobodan.

"Tripoli je oslobođen i svi bi trebalo da odu iz grada i vrate se svojim kućama", izjavio je privremeni ministar unutrašnjih poslova Ahmed Darad, prenijela je agencija Frans pres.

On je kazao da su revolucionari iz Tripolija sposobni da zaštite svoj grad i da odgovornost za bezbjednost tog grada treba da bude u rukama njegovih stanovnika.

Tripoli je oslobođen i svi bi trebalo da odu iz grada i vrate se svojim kućama

"Zahvalni smo na pomoći brigadama iz Misrate, Zintana i drugih gradova, ali odmah pošto završimo sa organizovanjem sopstvenih pozicija, oni treba da odu i odmore se", rekao je šef novoformiranog vojnog savjeta Tripolija Abdulah Nakir.

Takav zahtjev predstavlja prvi pokušaj da se smire eventualne napetosti između revolucionara iz Tripolija i velikog broja pobunjenika pristiglih u Tripoli iz okolnih gradova, da bi pomogli u svrgavanju režima Moamera Gadafija.

Libijski komandant: Zemlja neće biti tle za terorizam

Komandant libijskih pobunjenika za Tripoli, bivši vođa militantne islamističke grupe koja je slala borce u Irak i Avganistan, rekao je danas da će nove libijske vlasti odbaciti ekstremizam i neće postati plodno tle za terorizam.

Komandant Abdel Hakim Belhadž rekao je da je uhapšen 2004. u Maleziji i poslat u tajni zatvor na Tajlandu gdje su ga, kako tvrdi, mučili agenti CIA.

On je zatim poslat u Libiju gdje ga su ga vlasti Moamera Gadafija držale u zatvoru sedam godina.

Belhadž (45) je pokušao da umiri zabrinutost Zapada zbog njegovog pojavljivanja kao istaknute ličnosti u libijskom opozicionom pokretu, koji Zapad podržava.

Bonus video: