Prijatelji Libije u trci za naftom

Možda rat nije završen dok Gadafi ne bude ubijen ili uhapšen, ali Libijci žele da nastave dalje
58 pregleda 0 komentar(a)
Libija pobunjenici, Foto: Rojters
Libija pobunjenici, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.09.2011. 20:24h

Svrgnuti libijski lider Muamer Gadafi koji se nalazi u bjekstvu je pozvao svoje pristalice da nastave da se bore, uprkos tome što su se predstavnici nove prelazne libijske vlasti sastali sa svjetskim liderima kako bi razgovarali o preporodu nacije podijeljene 42-godišnjom vladavinom jednog čovjeka i 6-mjesečnim ratom.

„Ako treba, neka to bude duga bitka. Borićemo se od mjesta do mjesta, od grada do grada, od doline do doline, od planine do planine“, kazao je Gadafi u poruci koju su emitovali arapski satelitski TV kanali.

„Ako Libija bukne, ko će onda moći njome da vlada? Nek gori. Oni ne mogu vladati dok god smo naoružani. Mi smo još uvijek naoružani. Borićemo se u svakoj dolini, svakoj ulici, svakoj oazi i svakom gradu.“

„Kako da se ponovo predamo? Jesmo li mi žene koje se predaju svojim muževima ili šta smo?“

Gadafi u poruci nije dao nikakve naznake gdje se nalazi.

Kako da se ponovo predamo? Jesmo li mi žene koje se predaju svojim muževima ili šta smo?

Odbjegli lider je govorio na godišnjicu vojnog puča 1969. kojim je svrgnut kralj Idris, a on došao na vlast kao 27-godišnji kapetan.

Otkako su 23. avgusta njegov kompleks u Tripoliju zauzeli pobunjenici, pojavljuju se oprečni navodi gdje se svrgnuti libijski lider nalazi.

I dalje se spekuliše gdje je Gadafi

Jedan visoki komandant privremenog Prelaznog nacionalnog savjeta (PNS) kazao je da se Gadafi nalazi u jednom pustinjskom mjestu izvan Tripolija, zajedno sa sinom Saifom al-Islamom i šefom obavještajne službe Abdulahom al-Senusijem, gdje planiraju da uzvrate na pobunjeničku ofanzivu.

Svu trojicu bjegunaca potražuje Međunarodni krivični sud zbog navodnih zločina protiv čovječnosti.

Abdel Madžid Mlegta, koordinator vojnih operacija u Tripoliju, kazao je Rojtersu da su „od nekoga kome vjeruju“ dobili informaciju da je Gadafi pobjegao u Bani Valid, 150km jugoistočno od prijestonice, tri dana poslije pada Tripolija.

Jedan alžirski list je objavio kako se Gadafi nalazi u pograničnom mjestu Hadamis i da je pokušao da pozove alžirskog predsjednika Abdelaziza Butefliku da ga moli za azil. Buteflika navodno nije htio da primi poziv iako je pružio utočište Gadafijevoj ženi i trojema djece kada su prešli granicu u ponedjeljak.

Jedan alžirski list je objavio kako se Gadafi nalazi u pograničnom mjestu Hadamis i da je pokušao da pozove alžirskog predsjednika Abdelaziza Butefliku da ga moli za azil

PNS je progadafijevim snagama produžio rok do sljedeće subote da predaju primorski grad Sirt, Gadafijevo rodno mjesto, i druge gradove koji su pod njihovom kontrolom.

„To znači da je postignut napredak u pregovorima“, kazao je Mohamed Zavavi, portparol PNS iz Bengazija. „Ne žuri nam se da osvojimo Sirt. Taj grad za nas nema ekonomskog značaja i ne želimo da zbog njega gubimo borce. Možemo da im prekinemo dotok potrepština i da čekamo čak i duže od sedmice.“

Produženje roka je uslijedilo nakon pomirljivog nastupa Gadafijevog sina Saadija.

„Pričali smo o pregovorima zanovanim na okončanju krvoprolića“, kazao je Saad za TV Al Arabija i dodao da ga je otac ovlastio da razgovara sa PNS.

Šef vojnog savjeta u Tripoliju Abdul Hakim Belhadj je istog dana kazao Rojtersu da je u telefonskom razgovoru Saadu obećao da će mu, ukoliko se preda, biti zagarantovana ljudska prava i fer tretman.

Svi hoće udio u ugovorima s Libijom

Možda rat nije završen dok Gadafi ne bude ubijen ili uhapšen, ali Libijci žele da nastave dalje.

Novi lideri zemlje sastali su se sa inostranim kolegama u Parizu kako bi koordinisali političku i ekonomsku rekonstrukciju. Prvi tročasovni sastanak „Prijatelja Libije“ bio je fokusiran na političku i ekonomsku obnovu. Sastanku su takođe prisustvovali i čelnici NATO, UN i EU.

Ipak, razgovori na marginama otkrili su rano utrkivanje za udio u posljeratnim ugovorima sa ovim bogatim sjevernoafričkim proizvođačem nafte i gasa.

Možda rat nije završen dok Gadafi ne bude ubijen ili uhapšen, ali Libijci žele da nastave dalje.

Rusija je, simbolično, priznala PNS prije otvaranja konferencije, a Alžir je obećao da će priznati prelaznu vladu koju bi privremeni lideri trebalo uskoro da formiraju. Rusija je u martu bila uzdržana kada je u Savjetu bezbjednosti UN usvojena rezolucija kojom je dozvoljena zapadna vojna intervencija u Libiji, ali je onda stalno optuživala NATO snage da izlaze iz okvira odobrenog mandata zaštite civila i da u građanskom ratu podržavaju pobunjenike.

Neki u Libiji nagovještavaju da bi Tripoli mogao zanemariti zemlje poput Rusije i Kine u korist onih koje su odlučno podržale intervenciju kao što su Britanija, Francuska, SAD i Katar.

Rusija je, simbolično, priznala PNS prije otvaranja konferencije, a Alžir je obećao da će priznati prelaznu vladu koju bi privremeni lideri trebalo uskoro da formiraju

U kineskom državnom listu „Narodni dnevnik“ Zapadu je poručeno da pusti Ujedinjenim nacijama da predvode obnovu u Libiji i istaknuto da će Peking braniti svoj ekonomski ulog tamo.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg kazao je da traži bliže trgovinske odnose između Libije i Evrope i napomenuo da Britanija neće propustiti svoj dio u ugovorima.

„Nećemo biti izostavljeni“, kazao je Hejg novinarima prije početka razgovora u Parizu.

S obzirom na osjetljivost koja vlada među muslimanima nakon zapadnih vojnih operacija u Iraku i Avganistanu, britanski premijer Dejvid Kameron se potrudio da naglasi kako Libijci drže sudbinu u sopstvenim rukama: „Ovo nije bačeno iz NATO aviona, ovo je postigao libijski narod. Ovo je njihova revolucija, njihova promjena.“

Klinton: Novoj vladi dati mjesto u UN

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kazala je na konferenciji da novoj vladi treba dati libijsko mjesto u UN i da joj je potrebna međunarodna podrška: „Posao nije završen sa okončanjem jednog represivnog režima“, kazala je. „Pobjeda u ratu ne daje garanciju da će se odnijeti pobjeda i u miru koji slijedi. Ono što se dogodi narednih dana biće od ključnog značaja.“

Ona je pozvala predstavnike PNS da teže pomirenju, a ne revanšizmu, dodajući da vojna kampanja treba da se nastavi dok god su civili ugroženi, ali da sankcije UN treba ukidati na odgovoran način.

Od PNS se očekuje da će, u nestrpljivosti da zadovolji momentalne potrebe građana, insistirati na tome da mu se što brže omogući pristup milijardama dolara libijskih sredstava koja su zamrznuta u inostranstvu u okviru sankcija koje su UN nametnule Gadafiju.

Od PNS se očekuje da će, u nestrpljivosti da zadovolji momentalne potrebe građana, insistirati na tome da mu se što brže omogući pristup milijardama dolara libijskih sredstava koja su zamrznuta u inostranstvu u okviru sankcija koje su UN nametnule Gadafiju

Moglo bi biti teško sprovoditi obnovu i ubijediti strane investitore da se vrate u Libiju dok god se Gadafi nalazi u bjekstvu, a PNS u potpunosti ne preuzme kontrolu nad zemljom.

Uz Gadafijevo svrgavanje, konferencija „Prijatelja Libije” u Parizu po prvi put daje PNS platformu da se obrati svijetu. Njegov predsjednik Mustafa Abdel Džalil će izložiti planove za novi ustav, izbore u roku od 18 mjeseci i načine da se izbjegne bilo kakvo upadanje u krvoproliće u stilu posljeratnog Iraka.

„Moramo da pomognemo Prelaznom nacionalnom savjetu jer je njihova zemlja opustošena, humanitarna situacija je teška i suočavaju se sa nedostatkom vode, struje i goriva“, kazao je francuski šef diplomatije Alan Župe.

Libijski zvaničnici će u parizu ostati i danas kada su planirani razgovori o detaljima njihovih potreba za obnovu sa partnerima poput USAID-a.

Bonus video: