Naftne kompanije iz SAD i Rusije traže "crno zlato" na Arktiku

Za početak je planirana investicija od 3,2 milijarde dolara za bušenja u Karskom moru, na sjeveru Rusije
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 08:13h

Zbog globalnog otopljavanja, snovi o vađenju nafte ispod Arktika, mogli bi da se ostvare, a u taj poduhvat namjeravaju da se upuste američki "Exxon" i ruski "Rosneft".

Ugovor čije su sklapanje u ruskom Sočiju saopštili ruski premijer Vladimir Putin i šefovi "Exxona" i "Rosnefta" ocjenjuje se istorijskim.

"Rosneft" posjeduje područja za koja se vjeruje da leže na nafti, ali ne raspolaže potrebnom tehnologijom za bušenje na velikim dubinama, pa su dugo tražili partnera.

Prema ugovoru sa "Exxonom", zajedno će uložiti 500 milijardi dolara u traženje nafte, prenosi "Dojče Vele".

Za početak je planirana investicija od 3,2 milijarde dolara za bušenja u Karskom moru, na sjeveru Rusije, a procjenjuje se da se u toj oblasti može izvaditi 36 milijardi barela nafte.

Analitičari smatraju da je ovaj dogovor revolucionaran jer označava novi početak rusko-američkih privrednih odnosa koji su dugo vremena bili na niskom nivou.

Posao sa "Rosneftom" krije i brojne rizike jer je privredna klima u Rusiji nestabilna.

Rosneft je, osim potrebne tehnologije, dobio i mogućnost učestvovanja u projektima na područjima koja posjeduje "Exxon" - u Teksasu i Meksičkom zalivu.

Drugi rizik je što se tačno ne zna koliko se nafte krije pod ledom na Sjevernom polu.

Zbog klimatskih uslova do sada se do njih nije moglo doći, ali stručnjaci smatraju da će to u budućnosti, zbog klimatskih promjena koje dovode do otapanja leda, biti moguće, prenosi "Dojče Vele".

Bonus video: