kraj rata?

Fratini: Pad Sirta označiće pad Gadafijevog režima

"Ako, kako se nadam, Sirt padne mirnom predajom do subote, to će biti posljednje uporište koje će označiti pad režima", rekao je Fratini u intervjuu za Radio 24
0 komentar(a)
Franko Fratini, Foto: Europa.ec
Franko Fratini, Foto: Europa.ec
Ažurirano: 26.02.2019. 00:15h

Pad Sirta obilježiće kraj režima Muamera Gadafija, na vlasti u Libiji 42 godine, ocijenio je italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

"Ako, kako se nadam, Sirt padne mirnom predajom do subote, to će biti posljednje uporište koje će označiti pad režima", rekao je Fratini u intervjuu za Radio 24.

On je rekao da će misija NATO u Libiji da se završi kad "Libija bude slobodna", i dodao da sadašnji mandat misije ističe krajem septembra.

Upitan gdje misli da se krije Gadafi, Fratini je rekao da vjeruje da je Gadafi našao utočište negdje u Libiji, koja je velika pustinjska zemlja sa mnogo oblasti gdje on može da pobjegne.

Visoki zvaničnici pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog savjeta (NTC) naveli su da vjeruju da je Gadafi sigurno u Libiji. U utorak su pobunjenici rekli da znaju gdje se nalazi bivši libijski vođa, ali bez preciziranja.

"Prema informacijama koju imam Gadafi je skoro sigurno, 80 odsto, u Libiji", rekao je agenciji Frans pres Omar Hariri, zadužen za vojna pitanja u Tripoliju.

Ibrahim je rekao da će biti odbačen najnoviji ultimatum pobunjenika u kojem se pozivaju predstavnici bivšeg režima da se predaju

Ahmad Darad zadužen za unutrašnje poslove u zemlji rekao je takođe da vjeruju da je Gadafi u Libiji i da ako se ne preda "naš zadatak je da ga ubijemo". Darad bi trebalo da nadgleda formiranje Ministarstva unutrašnjih poslova pri formiranju nove libijske vlade.

Prema pobunjenicima Gadafi se krije ili u Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, ili u predgrađima libijske prijestonice. Prema nekim glasinama on bi mogao takođe da bude blizu Sirta, svog rodnog mjesta.

U telefonskom pozivu agenciji AP u utorak veče glavni Gadafijev portparol Musa Ibrahim rekao je da je Gadafi "u Libiji naravno" i da ne planira da napusti zemlju, ali nije želio da navede gdje se nalazi. Za sebe je portparol rekao da se nalazi "negdje južno od Tripolija".

Ibrahim je rekao da će biti odbačen najnoviji ultimatum pobunjenika u kojima se pozivaju predstavnici bivšeg režima da se predaju.

"Nijedna dostojanstvena i časna država ne bi prihvatila ultimatum od oružanih bandi", rekao je Ibrahim i ponovio Gadafijevu ponudu da pošalje svog sina Al Sadija da pregovara s pobunjenicima i formira prelaznu vladu.

Vazdušni udari Alijanse na Sirt i Bani Valid

NATO je saopštio da je usmjerio vazdušne udare na libijske gradove Sirt, odakle potiče Moamer Gadafi, i Bani Valid, mjesto jugoistočno od Tripolija gdje bi on mogao da se krije.

Snage NATO su u utorak uništile 12 naoružanih vozila, tri tenka i jedan radar kod Sirta, kao i skladište municije i tri raketna bacača kod Bani Valida, saopštila je Alijansa.

NATO je u utorak tokom dana izvršio 38 vazdušnih udara. Pobunjenici su prošle nedjelje zauzeli Tripoli, ali Gadafi još nije pronađen. Prema nekim spekulacijama, Gadafi se sklonio u region Sirta odakle i potiče.

Prema pobunjenicima, Gadafi bi takođe mogao da se krije u Bani Validu, na 100 kilometara jugoistočno od Tripolija, ili u okolini Tripolija.

Italijanska agencija Ansa javila je ove sedmice, pozivajući se na libijske diplomatske izvore, da se Gadafi navodno nalazi u Bani Validu sa sinovima Sadijem i Seifom al-Islamijem.

Preporučujemo za Vas