Visoka predstavnica EU osudila nasilje u Siriji

Ketrin Ešton je osudila "brutalnu represiju" i ukazala da je veliki broj boraca za ljudska prava izložen "varvarstvu" a u nekim slučajevima i torturi
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 10:17h

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton osudila je nasilje nad demonstrantima u Siriji i izrazila zabrinutost zbog najnovijih ubistava demonstranata prvog dana ramazanskog Bajrama.

Evropska unija je u ponedjeljak odlučila u načelu da uvede embargo na uvoz sirijske nafte, a ta odluka treba da bude ozvaničena krajem sedmice.

"Visoka predstavnica izražava duboku zabrinutost zbog nastavka nasilja sirijskog režima nad mirnim demonstrantima, borcima za ljudska prava i nad čitavim sirijskim narodom", piše u saopštenju Eštonove.

Ona je takođe osudila "brutalnu represiju" i ukazala da je veliki broj boraca za ljudska prava izložen "varvarstvu" a u nekim slučajevima i torturi.

U protestima u Siriji poginulo sedam osoba

Sirijske snage bezbjednosti ubile su sedam osoba u pokušaju da rastjeraju demonstrante koji su se okupili u više sirijskih gradova nakon jutarnje molitve prvog dana ramazanskog Bajrama, saopštili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

"Sedam osoba je ubijeno prvog dana ramazanskog Bajrama u Siriji, četiri osobe su poginule u Al-Hari, dvije u Inhilu u provinciji Dear, a jedna osoba je stradala u Homsu", navodi se u saopštenju Komiteta za koordinaciju koji prati proteste u Siriji.

Predstavnici aktivista za ljudska prava tvrde da je među poginulima i trinaestogodišnji dječak.

Sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je u Siriji u posljednjih pet mjeseci od kako su počeli protesti u toj zemlji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, poginulo oko 2.000 ljudi.

Bonus video: