Afrička unija: Libijski pobunjenici ubijaju crnce jer misle da su plaćenici

Ping je naveo da je bojazan da se u Libiji ubijaju crnci jedan od razloga što Afrička unija nije priznala opozicione snage kao prelaznu vladu
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 20:10h

Predsjedavajući Afričke unije Žan Ping izjavio je da postoji mogućnost da libijski pobunjenici ubijaju crnce zato što misle da su plaćenici režima Moamera Gadafija.

Ping je naveo da je bojazan da se u Libiji ubijaju crnci, inače nevini radnici, jedan od razloga što Afrička unija nije priznala opozicione snage kao prelaznu vladu.

"Nacionalni prelazni savjet izgleda da miješa crne ljude s plaćenicima", rekao je Ping pošto su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile bojazan da se imigranti iz podsaharske Afrike tuku i pritvaraju u Libiji.

On je dodao da ako se vjeruje da su svi crnci plaćenici da to znači da jedna trećina libijskog naroda, koju čine crnci, radi za Gadafijev režim.

Portparol Nacionalnog prelaznog savjeta negirao je da su pobunjenici odgovorni za ubistva nevinih ljudi

"Možda su to pljačkaši, nekontrolisane snage. Ali bi onda vlada trebalo nešto da kaže, da osudi to. Želimo da vidimo signal da će afrički radnici koji su tamo biti evakuisani", rekao je Ping.

Za sada ne postoje konkretne optužbe o zločinima koje su počinili pobunjenici, ali organizacije za zaštitu ljudskih prava nastavljaju istrage o nekim neriješenim slučajevima.

Portparol Nacionalnog prelaznog savjeta negirao je da su pobunjenici odgovorni za ubistva nevinih ljudi.

"Te optužbe su iznijete u prvim danima revolucije. To se nikada nije desilo. Ako se desilo, to su uradile Gadafijeve snage. Za sada, i dalje nalazimo masovne grobnice u novooslobođenim gradovima", dodao je portparol Abdel-Hafiz Goga.

Ping se takođe založio za hitan prekid vatre u Libiji i obrazovanje koalicione vlade koja će po sastavu odraziti različitosti u Libiji.

Bonus video: