Svjetske berze danas u porastu

Zvanični podaci o potrošnji Amerikanaca, koja je porasla za 0,8 odsto - više nego što se očekivalo, pomogli su berzama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 18:03h

Vrijednosti akcija na svjetskim berzama danas su u porastu, pošto je šef američke centralne banke Ben Bernanke pozvao vladu da pomogne ekonomiju, ali i zbog pozitivnih podataka o potrošnji američkih potrošača.

Bernanke nije najavio nove mjere podsticaja, čemu su se nadali neki investitori, ali je u posljednjem javnom nastupu ostavio prostor za nove poteze vlasti ako se povećaju izgledi za novu recesiju.

On je takođe naglasio snagu američke ekonomije i dodao da će se tržište radne snage oporaviti na duži rok. Založio se i za vladine mjere podrške rasta.

Zvanični podaci o potrošnji Amerikanaca, koja je porasla za 0,8 odsto - više nego što se očekivalo, pomogli su berzama. Na američkim berzama je uslijedilo olakšanje i zbog činjenice da je uragan Ajrin bio manje snažan nego što se predviđalo.

Njemački indeks Daks (DAX) porastao je danas za 2,4 odsto na 5.672,37 poena, dok je francuski CAC-40 porastao za 2,2 odsto na 3.155,61 poena. Britanske berze su danas bile zatvorene zbog nacionalnih praznika.

Azijske berze su zatvorene u plusu, dok je njujorška berza na otvaranju bila u porastu. Industrijski indeks Dau Džons (Dow Jones) je porastao za 1,6 odsto na 11.460,42 poena, dok je Standard end Purs 500 (Standard an Poor's) porastao za 1,9 odsto na 1.199,30 poena.

Bonus video: