Jošihiko Noda i zvanično novi premijer Japana

Pred novim japanskim premijerom su nimalo laki zadaci imajući u vidu traumatične posljedice koje su iza sebe ostavili katastrofalni zemljotres i cunami prije gotovo pola godine
0 komentar(a)
Jošihiko Noda, Foto: Rojters
Jošihiko Noda, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.08.2011. 06:44h

Bivši ministar finansija Jošihiko Noda, koji se zalaže za budžetsku štednju, izabran je u parlamentu za novog premijera Japana, nakon što je bivši premijer Naoto Kan u petak podnio ostavku.

Noda je dobio 308 od ukupno 475 glasova poslanika u parlamentu u kojoj većinu ima njegova Demokratska partija Japana.

Izbor premijera bi trebalo da bude potvrđen i u Senatu, gdje opozicija ima većinu, ali prema japanskom ustavu, odluke parlamenta imaju odlučujuću snagu.

Novi premijer, 54-godišnji Noda, izabran je za novog šefa Demokratske partije Japana, stranke lijevog centra koja je na vlasti posljednje dvije godine.

U Japanu predsjednik vladajuće partije koja kontroliše parlament, po pravilu se bira za predsjednika vlade.

Bivši premijer Kan najavio je prošle sedmice da podnosi ostavku poslije 15 mjeseci na čelu vlade, jer se našao na udaru kritika zbog lošeg rukovođenja situacijom poslije katastrofalnog zemljotresa i cunamija u martu.

Kan i njegov kabinet jutros su i formalno podnijeli ostavku.

Pred novim japanskim premijerom su nimalo laki zadaci imajući u vidu traumatične posljedice koje su iza sebe ostavili katastrofalni zemljotres i cunami prije gotovo pola godine, najveće tragedije u Japanu nakon Drugog svjetskog rata.

Osim toga država je prezadužena, a ostarelo stanovništvo predstavlja veliki teret za javni budžet.

Obraćajući se novinarima, novi šef vlade, treće ekonomske sile svijeta, izrazio je nadu da će u svom radu dobiti podršku čitave stranke ali i opozicije.

Bonus video: