vojska u neprilici

Priča kineskog generala o špijunaži procurila na Jutjub

Džinova prezentacija tipičan je način na koji KP Kine na privatnim sastancima raspravlja o takvim slučajevima, kao upozorenje svojim kadrovima da ne dozvole da budu zavedeni u špijunažu
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2011. 13:36h

Video snimak na kome kineski general Džin Jinam govori o osjetljivim slučajevima špijunaže u zemlji procurio je na društvenom vebsajtu Jutjube (YouTube), što je dovelo u nepriliku inače vrlo tajnovitu kinesku vojsku.

Na snimku nije jasno gdje je general ovo govorio, navodi agencija AP i dodaje da kinesko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na pitanja upućena faksom o tom snimku.

Neki od slučajeva koje je general pominjao objavljeni su ranije, ali sa šturim detaljima, a drugi su bili do sada tajni.

Među navedenim je i slučaj bivšeg kineskog ambasadora u Južnoj Koreji Li Bina, koji je osuđen na sedam godina zatvora za korupciju.

Džin je rekao da je Li u stvari uhvaćen kako odaje tajne Južnoj Koreji, čime je kompromitovan kineski položaj u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali da su ti navodi bili suviše neugodni za objavljivanje, pa je umjesto toga optužen za korupciju.

"Gdje se na svijetu dešava da ambasador neke zemlje špijunira za drugu zemlju", zapitao se Džin na tom snimku.

Slično se postupilo s bivšim šefom kineskog programa za nuklearnu energiju Kang Riđinom, koji je prošlog novembra osuđen na doživotni zatvor zbog navoda o korupciji.

Džin je rekao da je Kang u stvari prodavao tajne o kineskom civilnom nuklearnom programu nekoj stranoj zemlji koju nije imenovao, ali da je smatrano da su ta pitanja suviše osjetljiva da bi se iznosila na sudu.

Kang, član Centralnog komiteta kineske Komunističke partije, bio je jedan od najviših zvaničnika ikad umiješanih u špijunažu, rekao je Džin. Njegovo hapšenje predstavljalo je veliki udarac za partijsko rukovodstvo, dodao je.

"Partijska centrala bila je izuzetno nervozna. Naložili su inspekcije od dna do vrha i nisu poštedjeli nikoga", podvukao je Džin.

On je takođe govorio o Tong Daningu, nekadašnjem zvaničniku kineskog socijalnog, koji je pogubljen 2006. pošto je osuđen za špijuniranje za Tajvan. Džin je rekao da je Tong zvaničnicima Tajvana prenosio informacije o valutnom režimu, što im je omogućilo da izbjegnu velike gubitke zbog kursnih promjena.

Među slučajevima u kojima su umiješani vojni zvaničnici Džin je naveo i slučaj pukovnika Sju Džunpinga, koji je prebjegao u SAD 2000. godine.

Video snimak objavljen na internetu je, izgleda, dio zvaničnog snimka sjednice i nije ga snimio neko iz publike

Prema Džinu, pukovnik Sju nije Amerikancima odao nikakve tehničke tajne, već im je prenio svoja saznanja o ličnostima visokih vojnih zvaničnika, njihovim stavovima i običajima, do kojih je došao višegodišnjim praćenjem glavnih ljudi u vojsci na putovanjima u inostranstvu.

Džinova prezentacija, potkrijepljena slajdovima, tipičan je način na koji Komunistička partija na privatnim sastancima raspravlja o takvim slučajevima, kao upozorenje svojim kadrovima da ne dozvole da budu zavedeni u špijunažu ili korupciju, navodi AP.

Video snimak objavljen na internetu je, izgleda, dio zvaničnog snimka sjednice i nije ga snimio neko iz publike, dodaje američka agencija.

Kineske vlasti nadziru kineski internet vrlo pažljivo, ali mogu da uklone neki sadržaj koji smatraju nepovoljnim tek kad se objavi na internetu i nemaju kontrolu nad onim što se pojavljuje drugdje.

Galerija