Libijski pobunjenici neće izručiti bombaša iz Lokerbija

Abdel Baset al-Megrahi je oslobođen 2008. godine zbog humanitarnih razloga, jer su mu ljekari davali još nekoliko mjeseci života, te se kao heroj vratio u Libiju i sastao s Gadafijem
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 19:45h

Libija neće izručiti Abdela Baseta al-Megrahija, koji je osuđen za bombaški napad iznad škotskog Lokerbija 1988. godine, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa u libijskom Nacionalnom prijelaznom savjetu Mohamed al-Alagi, prenosi agencija Rojters.

"Nećemo predati nijednog libijskog državljanina Zapadu. Njemu (Megrahiju) je već suđeno i neće mu se suditi ponovo. Mi ne izručujemo libijske državljane. (Moamer) Gadafi izručuje", rekao je Alagi.

Megrahi, kojem je dijagnosticiran rak, odslužio je osam godina u škotskom zatvoru zbog organizovanja napada na PanAmov avion iznad škotskog grada Lokerbija 1988. godine, pri čemu je poginulo 270 ljudi.

Oslobođen je 2008. godine zbog humanitarnih razloga, jer su mu ljekari davali još nekoliko mjeseci života, te se kao heroj vratio u Libiju i sastao s Gadafijem.

Njegovo oslobađanje osudila je javnost u SAD-u budući da su većina žrtava iz Lokerbija bili Amerikanci, a britanski premijer Dejvid Kameron kasnije je rekao da je odluka škotskog ministarstva pravosuđa bila pogrešna.

Galerija

Bonus video: