U kineskoj fabrici igračaka rade djeca od 14 godina i koriste otrovne hemikalije

Jedna radnica je izvršila samoubistvo pošto su na nju stalno vikali šefovi. Drugi su izrazili zabrinutost zbog otrovnih hemikalija
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 20:09h

Najprodavanije Diznijeve igračke, one iz animiranog filma „Automobili“, proizvode se u jednoj fabrici u Kini koja koristi dječiju radnu snagu, a svoje zaposlene primorava da rade tri puta više sati nego što je zakonom dozvoljeno, rezultati su najnovije istrage.

Jedna radnica je izvršila samoubistvo pošto su na nju stalno vikali šefovi. Drugi su izrazili zabrinutost zbog otrovnih hemikalija. Kompanija Dizni je sada pokrenula sopstvenu istragu.

Vjeruje se da 6.000 zaposlenih mora da radi dodatnih 120 sati mjesečno kako bi fabrika mogla da zadovolji potražnju prodavnica sa Zapada za najnovijim igračkama, prenio je britanski list „Gardijan“.

Vjeruje se da 6.000 zaposlenih mora da radi dodatnih 120 sati mjesečno kako bi fabrika mogla da zadovolji potražnju prodavnica sa Zapada za najnovijim igračkama, prenio je britanski list „Gardijan“.

Tajna istraga je sprovedena uz pomoć organizacije za ljudska prava SACOM, koja je pomogla da se otkriju zloupotrebe i u jednoj kineskoj kompaniji koja pravi Eplove proizvode.

Sa radnicima je van fabrike obavljena razgovor, a jedan od istražitelja je mjesec dana radio u njoj ne bi li sakupio više informacija. On je pronašao dokaze o upotrebi dječije radne snage i ilegalnim radnim satima, uz informacije o eventualnoj upotrebi otrovnih hemikalija.

Jedan od najmlađih radnika imao je samo 14 godina, javio je „Gardijan“.

Zloupotrebe na sve strane

Ove optužbe će sigurno zabrinuti roditelje čija djeca žele da im se kupe igračke iz kolekcije „Automobili 2“, koje su puštene u prodaju u vrijeme kada je istoimeni film stigao u britanske bioskope. „Automobili 2” je uprkos lošim kritikama do sada zaradio 303 miliona funti širom svijeta, više od prvog dijela.

Loše kritike nisu ugrozile prodaju robe, koja bi, prema očekivanjima kompanije Dizni, mogla premašiti 1,7 milijardi funti koliko je prošle godine donijela „Priča o igračkama 3“. Igračke „Automobili 2“ će, sa igračkama i drugim stvarima iz filmova „Transformers“ i „Štrumfovi“, biti najtraženije igračke za Božić.

Loše kritike nisu ugrozile prodaju robe, koja bi, prema očekivanjima kompanije Dizni, mogla premašiti 1,7 milijardi funti.

Velika kršenja prava u Sturdi prodaktsu, među kojima su prekomjerno radno vrijeme, proizvoljne plate, nepravedne novčane kazne, dječija radna snaga i nemar prema zdravlju zaposlenih dokazuju da su to samo prazna obećanja“.

Volmart je odmah poslije saopštenja SACOM-a najavio istragu.

Matel je odbio direktno da prokomentariše optužbe, sem da je kompanija „duboko rastužena“ zbog samoubistva radnice koji je, mada „veoma tragičan“, bio izolovan slučaj, jer lokalne vlasti nisu pronašle ništa sumnjivo o njegovim okolnostima.

Bonus video: