Sirijci odbacili poziv Arapske lige na prekid sukoba

Sirija je odbacila poziv Arapske lige da zaustavi krvoproliće, generalni sekretar panarapske organizacije al-Arabi još uvijek očekuje zeleno svijetlo od Sirije za povratak u Damask
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 17:02h

Saopštenje, što ga je u nedjelju izdala Arapska liga predstavlja "jasno kršenje načela iz povelje Lige, kao i temelja zajedničke arapske akcije", izjavili su predstavnici Sirije u pismu upućenom generalnom sekretaru Lige.

Sirijsko predstavništvo protestvuje zbog činjenice da je saopštenje javno objavljeno "uprkos tome što je sastanak završen dogovorom prema kojem saopštenje neće biti javno objavljeno niti će se davati izjave za novinare", dodaje se u pismu.

Arapski ministri vanjskih poslova pozvali su da se "zaustavi krvoproliće i da se krene putem razuma prije nego što bude kasno"

Arapska liga u subotu naveče održala je vanrednu sjednicu o Siriji i Libiji. Arapski ministri vanjskih poslova pozvali su da se "zaustavi krvoproliće i da se krene putem razuma prije nego što bude kasno" te su "izrazili zabrinutost zbog teških događaja u zemlji u kojima su poginule i ranjene hiljade ljudi".

Arapski čelnici su uz to i pozvali da se "poštuje pravo sirijskog naroda da živi u sigurnosti, kao i njegove legitimne težnje za političkim i društvenim reformama".

Arapska liga raspravljala je na vanrednom sastanku i o stanju u Libiji, te uputila poziv "Savjetu bezbjednosti UN-a i zainteresovanim zemljama da preuzmu odgovornost u ovim teškim trenucima koje proživljava libijski narod i ponište odluku o blokadi novca, imovine i dobara libijske države, navodi se u saopštenju Lige.

Liga je takođe pozvala UN da "omogući Nacionalnom prijelaznom savjetu (NPS) da preuzme mjesto Libije u UN-u i u drugim njegovim organizacijama".

Predsjednik izvršnog vijeća NPS-a Mahmud Džibril koji je predvodio libijsku delegaciju u Kairu, istakao je da im je hitno potrebna finansijska pomoć, upozorivši na rizik od "nestabilnosti" u Libiji ako ustanici ne uspiju osigurati plate i usluge" potrebne njenim stanovnicima.

Nabil al-Arabi u nedjelju je izjavio kako još uvijek očekuje zeleno svijetlo od Sirije, koje bi mu omogućilo povratak u Damask.

Sirijska vojska se bori protiv dezertera

Desetine vojnika je napustilo vojne redove i prebjeglo u al-Gutu, područje farmi i voćnjaka, nakon što su Asadove snage pucale na demonstrante u Harasti, predgrađu Damaska, kako bi spriječile njihovo prodiranje u centar glavnog grada. Ovo su prvi izvještaji o dezertiranju vojnika oko Damaska, gdje je stacionirana glavnina Asadovih vojnopolicijskih snaga.

Sirijske vlasti, koje su protjerale nezavisne medije, negiraju da je došlo do napuštanja jedinica. Asadova opozicija, međutim, tvrdi suprotno i navodi da je velik broj oficira srednjeg ranga prebjegao iz vojske, prenosi Rojters pozivajući se na stanovnike grada.

Pet mjeseci nakon početka masovnih protesta protiv njegovog režima, Asad je pod sve većim pritiskom opozicije, ali i ministara vanjskih poslova Arapske lige koje su ga na vanrednom zasijedanju u Kairu pozvali da zaustavi krvoproliće "prije nego što bude prekasno".

Istovremeno iz Turske stiže vijest da Ankara više nema povjerenja u režim sirijskog predsjednika Asada. Kako javlja AFP, predsjednik Abdulah Gul je izjavio da je "stanje u Siriji dotaklo dno".

"Nemamo više povjerenja. Cijeli bi svijet trebao da zna da smo uz sirijski narod.....Ključan je narod", kazao je Gul.

"Danas u svijetu nema više mjesta za autoritarne vlade, samo jednu stranku, zatvorene režima. Ili će ih se smijeniti silom ili će lokalne vlasti preuzeti vladajuću ulogu", dodao je.

Ankara je kritikovala nemilosrednu represiju Asadovih snaga nad demonstrantima, ali nije tražila ostavku sirijskog predsjednika.

Bonus video: