Indijski aktivista prekinuo štrajk glađu

"To je ponosan trenutak za zemlju u kojoj je masovni pokret dug 13 dana bio miran i nenasilan"
0 komentar(a)
Ana Hazare, Foto: Beta/AP
Ana Hazare, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.08.2011. 12:26h

Indijski aktivista protiv korupcije prekinuo je poslije 13 dana štrajk glađu koji je izazvao niz protesta širom Indije i primorao parlament da pruži podršku uvođenju strožijeg zakona u borbi protiv korupcije.

Ana Hazare, samozvani sedamdesetčetvorogodišnji gandijevac, primio je čašu kokosove vode sa medom od petogodišnje djevojčice i tako prekinuo štrajk glađu, dok mu je na hiljade istomisljenika češtitalo mašući zastavicama i pjevajući "dugi vijek Indiji", prenijela je agencija AP.

"To je ponosan trenutak za zemlju u kojoj je masovni pokret dug 13 dana bio miran i nenasilan", rekao je Hazare istomišljenicima sa bine na otvorenom u Nju Delhiju, prijestonici koja je postala epicentar krstaškog rata u zemlji, navodi Rojters.

Hazare, koji je u svom protestu protiv vlade u Nju Delhiju pridobio podršku velikog broja Hindusa koji pripadaju srednjoj klasi, doveo je u veoma nezgodan položaj vladu premijera Manmohana Singa koja se suočava sa nizom korupcionaških skandala.

Indijski parlament juče je, poslije devetodnevne sesije, dao podršku nekim od njegovih zahtjeva - za veću transparentnost, smanjenje birokratije i veću kontrolu državnih službenika i zvaničnika.

Vremešni aktivista, prepoznatiljiv po svojoj bijeloj odjeći, sa bijelom kapom na glavi i naočarima u stilu lidera pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija, prošle nedjelje je zbog nepoštovanja ograničenja vlasti koja su se ticala trajanja protesta i broja okupljenih, proveo tri dana u zatvoru.

Pošto je postigao dogovor sa vlastima, Hazare je pušten iz zatvora i započeo štrajk glađu u prisustvu više hiljada ljudi na jednom od trgova u Nju Delhiju.

Bonus video: