Naoto Kan podnio ostavku na mjesto premijera Japana

Velike šanse za mjesto šefa DPJ imaju bivši šef japanske diplomatije Seidji Maehara, kao i ministar finansija Jošihiko Noda
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 07:58h

Japanski premijer Naoto Kan je danas saopštio da podnosi ostavku, skoro tri mjeseca nakon prvog nagovještaja da će se povući pošto budu usvojeni zakoni koji su danas prošli u parlamentu.

On je, kako prenosi agencija Kjodo, rekao da će podnijeti ostavku i na mjesto lidera vladajuće Demokratske partije Japana (DPJ).

" Podnosim ostavku na mestu predsjednika partije sa današnjim danom. Napustiću mjesto premijera čim se bude donijela odluka o nasljedniku" rekao je Kan predstavnicima DPJ.

Kan je na mjesto premijera došao prije nešto oko godinu dana, a njegov rad je zasenjen teškim zemljotresom i cunamijom od 11.marta, kao i naknadnom nuklearnom katastrofom u Fukušimi.

Odmah nakon nuklearne katastrofe Kan je kritikovan od strane opozicije i stanovništva, koji su ga optuživali da nije imao adekvatan odgovor na ovu katastrofu, pa je bilo samo pitanje vremena kada će podnijeti ostavku.

Popularnost DPJ, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, je pala za 15 odsto.

Inače u posljednjih pet godina u Japanu je promijenjeno pet premijera.

Izbor novog šefa DPJ, koji će biti najvjerovatnije i novi premijer, očekuje se u ponedjeljak. U utorak bi on mogao biti izabran i za premijera.

Velike šanse za mjesto šefa DPJ imaju bivši šef japanske diplomatije Seidji Maehara, kao i ministar finansija Jošihiko Noda.

Kan je već početkom juna najavio da je spreman da podnese ostavku, čim budu prošla tri važna zakona - vanredni budžet za obnovu zemlje, zakon o finansiranju vanrednog budžeta, kao i zakon o podsticanju obnovljive energije.

Dok je prvi zakon prošao parlament u još u julu, poslanici su danas izglasali i ostala dva zakona i time omogućili povlačenje Kana.

Bonus video: