Francuska traži usvajanje rezolucije UN o sankcijama Siriji

"Sve veća represija sirijskog režima dovodi do toga da je neophodno usvajanje rezolucije o sankcijama u SB UN", izjavio je portparol francuskog ministarstva vanjskih poslova Valero
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 20:32h

Francuska je pozvala Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju o uvođenju sankcija sirijskom režimu i osudi hapšenje advokata u Siriji, posebno Mohameda Isama Zalula, saopštilo je francusko ministarstvo inostranih poslova.

"Sve veća represija sirijskog režima dovodi do toga da je neophodno usvajanje rezolucije o sankcijama u Savjetu bezbjednosti UN", izjavio je portparol ministarstva Bernar Valero.

Neke evropske zemlje, među kojima i Francuska, predstavile su u utorak Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o sankcijama Siriji, posebno predsjedniku Bašaru al-Asadu. Prema navodima UN, više od 2.200 ljudi je poginulo od marta u uličnim protestima protiv režima.

Neke evropske zemlje, među kojima i Francuska, predstavile su u utorak Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o sankcijama Siriji, posebno predsjedniku Asadu

"Već duže vrijeme govorimo da Savjet bezbjednosti ne može da ostane pasivan i ravnodušan prema dešavanjima u Siriji u posljednjih mjesec dana. Sve veći broj članica Savjeta bezbjednosti je toga svjestan", rekao je Valero.

On je naveo da je nekoliko advokata uhapšeno u Siriji. "Nastavak represije se ne može tolerisati. Posebno osuđujemo hapšenje advokata Mohameta Isama Zalula, organizatora mirnog skupa u centru Damaska pod nazivom 'sirijski advokati za slobodu'", dodao je Valero.

Sarkozi: Sirijski narod ima pravo na demokratiju

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi je ocijenio da sirijski narod ima "takođe pravo na demokratiju" poslije sastanka u Parizu sa zvaničnikom libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta Mahmudom Džibrilom.

"Sirijci takođe imaju pravo na demokratiju i nisu osuđeni da budu žrtve represije režima koji ne razumije da smo u nekom drugom vijeku", rekao je Sarkozi novinarima.

On je isključio mogućnost vojne intervencije, slične onoj u Libiji. "Neka stvari budu jasne, Francuska neće reagovati bez međunarodne rezolucije, jer je to osnova. To ne znači da treba ostaviti sirijski narod da bude žrtva masakra režima koji se iz dana u dan diskvalifikuje", dodao je Sarkozi.

Galerija

Bonus video: