Uragan Irena se bliži istočnoj obali SAD

To je deveta oluja ove sezone na američkoj obali Atlantskog okeana, i prvi uragan koji je pogodio SAD od 2008. godine
0 komentar(a)
uragan Irena, Foto: Dailymail.co.uk
uragan Irena, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 24.08.2011. 11:23h

Uragan Irena, koji je protutnjao Karipskim ostrvima, nastavlja danas da jača dok se približava istočnoj obali SAD, gdje se stanovnici pripremaju za evakuaciju.

Taj region je sinoć pogođen zemljotresom jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali, najsnažnijim u ovom području u posljednjih nekoliko decenija.

Vjetar, praćen obilnom kišom, dostiže brzinu do 175 kilometara na sat, a Američki centar za praćenje uragana upozorio je da Irena i dalje jača.

To je deveta oluja ove sezone na američkoj obali Atlantskog okeana, i prvi uragan koji je pogodio SAD od 2008. godine, prenijele su agencije.

To je deveta oluja ove sezone na američkoj obali Atlantskog okeana, i prvi uragan koji je pogodio SAD od 2008. godine

Irena bjesni 600 kilometara jugoistočno od Nasaua i 1.530 kilometara južno od Rta Hateras, u Sjevernoj Karolini, i kreće se ka obali te američke savezne države, gdje bi trebalo da stigne do subote ujutro.

Posljedice uragana bi mogle da se osjete i u Njujorku i Vašingtonu, pa čak i u sjevernoj državi Mejn.

Opasnost od poplava

Vlasti su upozorile na opasnost od poplava i mogućnost nestanka struje, a guvernerka Sjeverne Karoline Bev Perđu pozvala je stanovništvo da obijezbedi za najmanje tri dana zalihe hrane, vode i ostalih potrepština.

Evakuacija nekih djelova Sjeverne Karoline počeće danas, a najveći izazov biće izmještanje nekoliko hiljada turista i mještana malog ostrva Okrakouk, s kojeg se na kopno može stići samo brodom.

Irena je početkom sedmice protutnjala sjeveroistočim Karibima, a prva žrtva registrovana je juče u Puerto Riku.

Na Karipskim ostrvima je i dalje bez struje oko 300.000 ljudi, a bez vode skoro 60.000.

Bonus video: