Oporavak Libije neće biti ni brz ni lak

Trebaće godine da petrolejski sektor Libije ponovo proradi a privredi zemlje su neophodne reforme poslije decenija hirovite vladavine Gadafija i njegove klike.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 10:09h

Evropa i SAD se spremaju da odmrznu milijarde blokiranih libijskih dolara koji će biti od ogromnog značaja za zemlju poslije kraha režima Moamera Gadafija, ali oporavak Libije neće biti ni lak ni brz.

Trebaće godine da petrolejski sektor Libije ponovo proradi a privredi zemlje su neophodne reforme poslije decenija hirovite vladavine Gadafija i njegove klike.

Desetine milijardi dolara leže blokirane širom svijeta od ranih dana ustanka protiv režima. Taj novac je bogatstvo Libije i treba da posluži kao finansijska podrška kakvu druge države Bliskog istoka koje su svrgle svoje vladare, Egipat na primjer, nisu imale.

EU je juče objavila da se sprema da odmrzne libijski novac čim Ujedinjene nacije daju odobrenje. Američki predsjednik Barak Obama kaže da je spreman da učini isto.

Analitičari procjenjuju zamrznutu libijsku imovinu na oko 110 milijardi dolara, što je oko 110 odsto bruto godišnjeg dohotka zemlje. Moguće je, kažu oni, da će politička stabilnost biti brzo uspostavljena kako bi mogli da počnu poslovi obnove.

U SAD se nalazi 37 milijardi dolara libijskog novca, dok je Njemačka blokirala nekih 7,3 milijardi eura. Britanija je zamrzla oko 12 milijardi funti (20 milijardi dolara) a Holandija tri milijarde eura. Vlade Austrije, Portugala i Španije nisu objavile sume koje su privremeno zaplijenile.

Mada će prelazna vlada Libije biti u zavidnom položaju vlasnika milijardi u gotovom koji je uz to i bez dugova, ekonomski temelji Libije su slabi a ishod neizvjestan.

Politički sistem i privatni sektor morali da budu dovoljno jaki da bi primili strana ulaganja, kažu ekonomsti. Ali, sve ukazuje da nisu.

Institucije, uobičajene u drugim državama, koje su od životne važnosti za ekonomski rast praktično nisu postojale u sistemu Gadafijeve takozvane Džamahirije - opisivane kao vladavina masa.

Privatni sektor, koji je počeo da se razvija poslije ukidanja sankcija Libiji, zapravo je školski primjer primitivnog kapitalizma gdje je poslovni uspjeh zavisio od veza sa Gadafijem ili njegovim najbližim saradnicima.

Na rang listi korupcije od 178 država svijeta, Libija je na 148 mjestu koje dijeli sa Kamerunom, Obalom Slonovače, Haitijem, Iranom, Nepalom, Paragvajem i Jemenom.

Bonus video: