Sirijski disidenti osnovali nacionalni savjet

\\"Mučenici su pali, bilo je ranjenih. Uz sve te napore i žrtve a kao rezultat odgovornosti stvoreno je jedinstvo\\", rekao je aktivista Ahmad Ramadan
57 pregleda 0 komentar(a)
Sirija protesti, Foto: Ynetnews.com
Sirija protesti, Foto: Ynetnews.com
Ažurirano: 23.08.2011. 16:04h

Sirijski disidenti koji se protive predsjedniku Bašaru al Asadu osnovali su danas "nacionalni savjet" na skupu u Istanbulu, saopštio je jedan aktivista.

Savjet je osnovan sa ciljem da predstavlja ujedinjeni front rascjepkanog pokreta koji se protivi Asadu, prenose agencije.

"Mučenici su pali, bilo je ranjenih. Uz sve te napore i žrtve a kao rezultat odgovornosti stvoreno je jedinstvo", rekao je aktivista Ahmad Ramadan.

Istovremeno, američki ambasador u Siriji, Robert Ford, posjetio je danas Džasem, grad na jugu zemlje u kome je prošle sedmice ubijeno 15 ljudi, izjavio je portparol američke ambasade u Damasku koji nije želio biti imenovan.

Grad Džasem se nalazi u južnoj proviniji Dara, epicentru antirežimskih protesta koji su počeli polovinom marta mjeseca ove godine. a prema riječima aktivista u Džasemu s snage bezbjednosti u petak su ubile 15 osoba kada su otvorile vatru na demonstrante.

U slamanju antivladinih demonstracija u Siriji od početka nemira ubijeno je 2.200 ljudi, rekla je juče Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj.

"Vojne snage i snage bezbjednosti nastavljaju da koriste pretjeranu silu, pa i tešku artiljeriju, da bi ugušili mirne demonstracije i povratili kontrolu nad stanovništvom različitih gradova", naglasila je Pilajeva.

Bonus video: