Svjetski lideri planiraju budućnost Libije bez Gadafija

"Njegovo (Gadafi) vrijeme je isteklo. Nema alternative tome da se preda i prepusti pravdi", rekao je italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini
0 komentar(a)
Franko Fratini, Foto: Europa.ec
Franko Fratini, Foto: Europa.ec
Ažurirano: 22.08.2011. 14:36h

Svjetski lideri su izjavili da se bliži kraj režima libijskog vođe Moamera Gadafija i počeli su da razmatraju budućnost te zemlje bez čovjeka koji je bio na vlasti 42 godine.

Vođe iz cijele Evrope pozdravile su napredovanje pobunjenika u libijskoj prijestonici Tripoliju poslije šest mjeseci borbi protiv Gadafijevog režima, i apelovali su na Gadafija da se preda i izbjegne krvoproliche.

Stotine Libijaca koji žive u inostranstvu slavili su na ulilcama, paleći Gadafijeve slike.

Iako je nepoznato gdje se u ovom trenutku Gadafi nalazi, svjetske vođe počele su da razmatraju dalje korake za budućnost Libije.

Mnoge zemlje su već priznale Nacionalni prelazni savjet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Britanija je navela da će uskoro odmrznuti oko 20 milijardi dolara blokiranih libijskih sredstava da bi pomogla pobunjenicima da uspostavi red, Francuska je najavila planove za organizovanje sastanka međunarodne Kontakt grupe o Libiji iduće nedjelje, Italija je poslala tim u bazu pobunjenika u Bengaziju da pomogne u planiranju rekonstrukcije zemlje i obnavljanje proizvodnje nafte i gasa.

"Njegovo (Gadafi) vrijeme je isteklo. Nema alternative tome da se preda i prepusti pravdi", rekao je italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini.

"Njegov režim se raspada. Gadafi mora bezuslovno da prestane da se bori", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u Londonu.

On je rekao da će Britanija i druge zemlje sada pomoći tranziciju Libije u slobodnu i demokratsku zemlju.

Kameron je rekao da će britanske diplomate preći iz Bengazija na istoku u Tripoli čim bude bezbijedno.

Njemačka je takođe najavila da će deblokirati zamrznuta libijska sredstva čim režim ode.

Njemački šef diplomatije Gido Vestervele rekao je da je oko sedam milijardi eura zamrznuto u Njemačkoj i da bi ta sredstva mogla da se koriste za obnovu Libije.

"Libijski narod ima pravo na ovaj novac", rekao je on.

Južna Afrika koja je kritikovala NATO zbog bombardovanja Libije i vodila neuspjele napore Afričke unije da posreduje između pobunjenika i Gadafija, navela je da nije poslala nikakve avione u Libiju da evakuiše Gadafija niti je dobila zahtjev od njega u tom smislu

EU je dala 150 miliona humanitarne pomoći Libiji tokom rata, a u maju je de fakto priznala Nacionalni prelazni savjet pobunjenika time što je otvorila diplomatsku kancelariju u Bengaziju.

Svjetske vođe su takođe upozorile na moguću eskalaciju nasilja ukoliko Gadafi pokuša da zadrži vlast.

Oni su pozvali Gadafija da se suoči sa pravdom i da se preda Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), koji je libijskog vođu optužio za zločine protiv čovječnosti. Takođe je optužen Gadafijev sin Seif al Islam Gadafi i vođa libijske obavještajne službe.

"Postoji rizik od eskalacije nasilja. Situacija je veoma opasna sa raznim grupama milicija u kojima se nalaze naoružani i raspušteni bijesni maladi ljudi. Najbolje bi bilo da se režim preda i položi oružja", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfeld švedskoj novinskoj agenciji TT.

Italijanski ministar Fratini je rekao da više nema prostora za posredovanje, kojim bi se Gadafiju omogućilo da ode u izgnanstvo ili da ostane u Libiji, već da sada on mora da preda vlast.

Južna Afrika koja je kritikovala NATO zbog bombardovanja Libije i vodila neuspjele napore Afričke unije da posreduje između pobunjenika i Gadafija, navela je da nije poslala nikakve avione u Libiju da evakuiše Gadafija niti je dobila zahtjev od njega u tom smislu.

Malta je takođe demantovala izvještaje da je Gadafi na putu ka tom mediteranskom ostrvu blizu sjeverne Afrike.

Bonus video: