Gadafi izgubio: Tripoli u rukama pobunjenika, slavlje na Zelenom trgu

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), žestoke borbe se vode kod Gadafijeve rezidencije Bab Al-Azizja
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2011. 08:43h

Egipat priznao libijski Prelazni nacionalni savjet

Uhapšen i treći Gadafijev sin, bivši kapiten fudbalske reprezentacije Libije

Svjetski lideri planiraju budućnost Libije bez Gadafija

Libijci upali u svoju ambasadu u Sarajevu i cijepali Gadafijeve slike

Libijski pobunjenici od jutros drže pod kontrolom najveći dio Tripolija i na glavnom gradskom trgu euforično slave pobjedu nad režimom Moamera Gadafija.

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), žestoke borbe se vode kod Gadafijeve rezidencije Bab Al-Azizja, nakon što su rano jutros, prema riječima pobunjeničkog portparola iz tog prostranog kompleksa izašli tenkovi i otvorili vatru. Gadafijeve snage, prema tim izvorima, kontrolišu još 15 do 20 posto Tripolija.

Izvještač agencije AP, koji je zajedno sa ostalim stranim novinarima smješten u obližnjem hotelu Riksos, javio je da su se odatle jutros više od pola sata čule snažne detonacije i paljba iz vatrenog oružja.

U djelovima grada i dalje postoje džepovi otpora, a u međuvremenu, kako javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC), pobunjenici su centralni Zeleni trg - jedan od simbola Gadafijeve 42-godišnje vladavine - preimenovali u "Trg mučenika".

Konvoj sa borcima opozicionih snaga je, prema navodima BBC-ja, ušao u centar Tripolija, prolazeći kraj masa koje su slavile, i koje su dočekale pobunjenike na Zelenom trgu mašući zastavama i pucajući u vazduh.

Gadafi je preko državne televizije ogorčeno pozivao Libijce da brane njegov režim, a u međuvremenu pobunjenici su saopštili da su zarobili dva njegova sina, Seifa Al-Islama i Mohameda.

Hvatanje Seifa Al Islama - kojeg traži Međunarodni krivični sud u Hagu - potvrdile su pobunjeničke vlasti, ali nijesu pružile više detalja, dok se Mohamed nalazi u kućnom pritvoru.

On je arapskoj satelitskoj televiziji Al Džazira rekao da je njegova kuća opkoljena pobunjeničkim trupama.

Naglo napredovanje opozicionih snaga nakon šestomjesečnog građanskog rata, kulminacija je - kako tvrde pobunjenici - dobro koordinisanog plana koji su oni skovali sa NATO savezom i onim građanima Tripolija koji su se protivili Gadafijevom režimu, javlja AP.

Dok su pobunjenici juče za samo nekoliko sati pregazili 30 kilometara do Tripolija, zauzimajući grad za gradom uključujući jednu od ključnih baza Gadafijeve vojske, u prijestonici je izbio ustanak građana koji su od pobunjenika tajno dobili oružje.

Kada su snage opozicije došle do ulaza u Tripoli, predao se bataljon specijalaca koji su čuvali grad, a kako navodi AP, razlog je što je njihov komandant u tajnosti bio lojalan pobunjenicima, rekao je njihov visoki zvaničnik Fati Al Baja.

Prema njegovim riječima, brata tog komandanta je prije nekoliko godina pogubio Gadafijev režim.

Južnoafrikanci demantoali vijest da pomažu Gadafiju

Al Džazira je tokom noći prenijela nepotvrđeni izvještaj da su na aerodromu Tripolija viđena dva vojna aviona Južnoafričke Republike, navodeći kako postoje nagađanja da bi oni trebali da odvezu Gadafija iz zemlje.

Južnoafrička ministarka vanjskih poslova Maite Nkoana-Mašabane je demantovala ovu vijest kao i pretpostavku da će njena zemlja pružiti azil bivšem libijskom vođi.

Bonus video: