Egipat povlači ambasadora iz Izraela

Odluka o povlačenju ambasadora objavljena je u trenutku dok je više stotina demonstranata protestovalo pred izraelskom ambasadom u Kairu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 08:05h

Egipat je najavio da će povući svog ambasadora iz Izraela u znak protesta zbog pogibije egipatskih vojnika i policajaca u incidentu ocijenjenom kao kršenje mirovnog sporazuma iz 1979. godine.

Napetost u odnosima dvije zemlje povećana je poslije pogibije osam Izraelaca, šest civila i dva vojnika u četvrtak, blizu granice Izraela sa Egiptom i Jordanom, a za napad su osumnjičeni palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze, koji su ušli u Izrael iz Egipta, sa Sinajskog poluostrva.

Egipat je saopštio da su vojnici i policajci poginuli tokom izraelske potjere za napadačima.

Kako napominje agencija Asošiejted pres, postoje protivrječni podaci o tome kako su Egipćani poginuli, ali se u saopštenju egipatske vlade navodi da je Izrael "politički i pravno odgovoran za incident" koji je ocijenjen kao kršenje mirovnog sporazuma iz 1979. godine.

Vlada Egipta takođe je zahtijevala da se odmah sprovede istraga.

U saopštenju se dodaje da će Egipat preduzeti sve neophodne mjere i poslati pojačanje da bi zaštitio granice i "odgovorio na bilo kakvu vojnu aktivnost Izraela na egipatskim granicama".

Egipat, kako se navodi, smatra da je za napad odgovoran Izrael zbog nedovoljne bezbjednosti.

Prvo povlačenje nakon 11 godina

"Ambasador Egipta u Izraelu biće povučen ako ne budemo obaviješteni o rezultatima istrage izraelskih vlasti i ako se rukovodstvo Izraela ne izvini zbog tužnih i ishitrenih izjava o Egiptu", dodaje se u saopštenju egipatske vlade.

Ovo je prvi put poslije skoro 11 godina da je Egipat odlučio da povuče ambasadora iz Izraela.

To se posljednji put dogodilo u novembru 2000. godine u znak protesta zbog prekomjerne upotrebe sile tokom drugog palestinskog ustanka.

Odluka o povlačenju ambasadora Jasera Rede objavljena je u trenutku dok je više stotina demonstranata protestovalo pred izraelskom ambasadom u Kairu, razvijajući palestinsku zastavu, bacajući petarde i tražeći protjerivanje izraelskog ambasadora zbog pogibije Egipćana.

U saopštenju egipatske vlade navodi se da je Izrael "izveo nasumičnu akciju koja je dovela do pogibije tri egipatska vojnika i ranjavanja još četiri".

Egipatski zvaničnici su u petak saopštili da su još jedan vojnik i jedan policajac podlegli ranama zadobijenim u napadu, ali za sada nije jasno zašto su u vladinom saopštenju pomenuta samo trojica poginulih.

Egipatska vlada optužila je Izrael zbog pokušaja da "izbjegne odgovornost zbog nemara izraelskih snaga bezbjednosti u čuvanju granice".

Izraelske vlasti nisu odmah komentarisale odluku Egipta, iako je vojska u petak obećala da će istražiti napade.

Bonus video: