velika ofanziva

Pobunjenici tvrde da su zauzeli Zlitan

Libijski pobunjenici izjavili su da su danas zauzeli Zlitan, grad 150 km istočno od Tripolija, i zatražili su od stanovnika da ne uzimaju pravdu u svoje ruke
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 01:59h

"Zlitan je sada u rukama naših boraca", rekao je za AFP rukovodilac "novinarskog centra vojnog savjeta u Misrati", ali "borba nije još gotova", dodao je .

"U 16.00 sati naši su nas ljudi obavijestili da su došli do mosta u Zlitanu. Zarobili su tenk i više vozila koje sada koriste protiv neprijatelja", dodaje isti izvor, čije izjave nije bilo moguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

Sredinom dana pobunjenici su objavili da su tokom jutra pokrenuli veliku ofanzivu u gradu na položaje snaga Moamera Gadafija.

"Bitka je počela artoljerijskim granatiranjem Gadafijevih položaja, nakon čega je pješadija (pobunjenika) navalila naprijed", ističu vođe pobunjeničkog pokreta.

Pobunjenici su objavili i da su zarobili pukovnika Omrana Ali Ben Salima, šefa obavještajaca za Zlitan", koji je "odgovoran za lov" na lokalne borce protiv Gadafija.

Pobunjenici koji su krenulii iz oblasti Misrate, pedesetak kilometara istočnije, pokušavaju od početka avgusta da osvoje ovaj grad s 200.000 stanovnika na Sredozemnom moru.