Turska vojska bombarduje sjever Iraka treći dan

Turski borbeni avioni bombarduju baze kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka treći dan zaredom, izjavio je u petak za AFP portparol pobunjenika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 17:18h

"Napadi su počeli ponovo jutros samo na Kandil", izjavio je Dozdar Hamo, misleći na područje sjevernog Iraka blizu granice s Turskom.

Dodao je da je bombardovanje turskih vazdušnih snaga trajalo oko tri sata u četvrtak naveče po Kandilu i bazama u Hakurku i Zabu, u blizini iračko-turske granice.

Turska vojska saopštila je ranije danas da su njeni avioni u četvrtak bombardovali 28 baza koje koristi Radnička partija Kurdistana (PKK), nakon što su i u srijedu izveli bombardovanje još 60 meta.

U koordinaciji sa vazdušnim udarima, još 96 meta u regiji je pod intenzivnom artiljerijskom vatrom, navodi se u saopštenju turske vojske.

Ovo je prvi put da turska vojska izvodi vazdušne udare po bazama PKK-a u sjevernom Iraku.

PKK, koji su na listu terorističkih grupa svrstale vlasti u Ankari i veći dio međunarodne zajednice, latio se oružja 1984. na većinskom kurdskom jugoistoku Turske, izazivajući sukob koji je odnio oko 45.000 ljudskih života.

Napadi na baze koje koristi PKK uslijedili su poslije napada pobunjenika u turskoj pograničnoj pokrajini Hakari u kojem je u srijedu poginulo 12 turskih vojnika.

Turska vojska ranije je saopštila da će nastaviti s udarima sve dok pobunjenici ne postanu "neaktivnii", a turski Savjet nacionalne sigurnosti je objavio je da će pristupiti "efikasnijoj i odlučnijoj borbi s terorizmom".

Izjava Savjeta je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Turska pokrenula snažne vazdušne napade na ciljeve kurdske gerile u sjevernom Iraku, nakon izjave premijera Erdogana da Turska "gubi strpljenje" s militantnim separatistima u jugoistočnoj Turskoj.

Bonus video: