Šteta od suše u Teksasu 5,2 milijarde dolara

Dugotrajna suša u američkoj saveznoj državi Teksas izazvala je gubitak prinosa i stoke procijenjen na rekordnih 5,2 milijardi dolara, a vjerovatno je gubitak i veći od toga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 20:33h

Ekonomista Dejvid Anderson iz teksaške agencije za poljoprivredu je naveo da su istraživanja na terenu sprovedena od novembra 2010. do 1. avgusta 2011. godine ukazala da je gubitak u stočnom fondu 2,1 milijardu dolara i 3,1 milijardu dolara u usjevima, a mogao bi da bude i veći kada žetva bude završena.

Prethodni rekordni gubitak od 4,1 milijarde dolara zabilježen je 2006. godine.

Suša je ove godine zahvatila veći dio juga SAD, a u Oklahomi, Luizijani i Novom Meksiku stanje je lošije nego ikad u nekoliko posljednjih decenija.

Stanje je posebno teško u Teksasu koji je poslije Kalifornije druga najveća poljoprivredna država u SAD, a prednjači u gajenju pamuka i uzgoju goveda.

U nekim delovima Teksasa kiša je poslednji put pala još prošle jeseni, a meteorolozi predviđaju da će suša trajati najmanje do septembra.

Podaci o gubicima zbog suše odnose se na pamuk, kukuruz, pšenicu, sirak i sijeno, a ne obuhvataju gubitke u proizvodnji voća i povrća, gajenju cvijeća i rasada.

Od 1998. godine, ne računajući danas objavljene procjene, suša je poljoprivredu Teksasa koštala više od 13 milijardi dolara.

Veći ovogodišnji gubitak djelimično se pripisuje skupljim poljoprivrednim proizvodima jer je zbog veće tražnje u svijetu i manjih zaliha porasla cijena kukuruza, pamuka, pšenice i goveđeg mesa.

Bonus video: