CIA pokušala da regrutuje teroriste koji su izveli napad na kule bliznakinje

Klark je bivši visoki obavještajac u administraciji predsjednika Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg tokom čijeg mandata se napad desio
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 14:36h

Ričard Klark tvrdi da je CIA regrutovala teroriste koji su izveli napad 11. septembra i krila podatke o tome od Bijele kuće i FBI-ja. Klark je za taj potez direktno prozvao tadašnjeg direktora CIA-e Džordža Teneta.

Klark je bivši visoki obavještajac u administraciji predsjednika Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg tokom čijeg mandata se napad desio. Klark kaže da je CIA regrutovala teroriste koji su izveli napad.

Uoči 10. godišnjice 11. septembra, američki predsjednik Barak Obama poručio je da SAD ne bi trebalo da se toliko boje organizovane terorističke akcije velikih razmjera koliko napada "vuka samotnjaka".

"U ovom trenutku nas zabrinjava opasnost od "vuka samotnjaka", nekoga ko bi mogao da počini pokolj velikih razmjera samo sa ličnim naoružanjem, kao što se nedavno dogodilo u Norveškoj", kazao je Obama.

"Oni su (CIA) krili sve podatke od Bijele kuće i FBI-ja", rekao je Klark u dokumentarnom filmu snimljenom povodom 10. godišnjice napada na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku i sjedište Pentagona.

Klark je prst upro u u bivšeg direktora CIA-e Džordža Teneta i tvrdi da je on znao za boravak dvojice saudijskih terorista, Navafa al Hazmija i Kalida al Midhara u SAD, ali da nikad nije proslijedio tu informaciju Kancelariji predsjednika ni FBI-ju. Hazmi i Midhar su upravljali avionom koji se zabio u zgradu Pentagona.

"Teroristi su živjeli u Južnoj Kaliforniji, a znam da je CIA pokušala da ih regrutuje kao svoje agente unutar Al-Kaide", kaže Klark.

Tenet je odmah odbacio sve optužbe svog bivšeg prijatelja i saradnika.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je za CNN povodom skore godišnjice terorističkog napada na SAD da je zahvaljujući preduzetim američkim kampanjama Al-Kaida znatno oslabljena i pretvorena u "organizaciju sa puno manjim kapacitetima danas nego prije dvije ili tri godine".

Bonus video: