PERSPEKTIVA STABILNA

Fič: Kreditni rejting SAD ostaje najviši AAA

Odluka "Pursa" 5. avgusta da smanji rejting SAD uticala je na nestabilnost na berzama pri čemu je indeks Dau Džons u četiri dana padao i rastao za po najmanje 400 poena
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 18:16h

Agencija za kreditne rejtinge "Fič" saopštila je danas da će zadržati najviši rejting za Sjedinjene Američke Države - AAA - i procjenila je da je perspektiva Amerike "stabilna", što znači da očekuje da će takav rejting ostati.

"Fičova" ocjena rejtinga SAD bolja je nego kod druge dvije uticajne agencije: "Mudis" je zadržao AAA rejting za SAD, ali uz "negativnu" procjenu perspektive, dok je "Standard end Purs" prije dvije nedjelje prvi put u istoriji smanjio rejting SAD na AA+ što je pokrenulo prošlonedjeljno komešanja na berzama.

"Standard end Purs" je u obrazloženju smanjenja rejtinga naveo natezanja u Kongresu oko podizanja nivoa zaduživanja, a "Fič" je naveo da je odlučio da zadrži najviši rejting zato što su "ključni stubovi" kreditnog statusa SAD ostali netaknuti - "fleksibilna, diversifikovana i zdrava ekonomija".

"Fič" je naveo da fleksibilna monetarna politika omogućava Americi da apsorbuje ekonomske šokove, a središnja uloga dolara u svjetskoj ekonomiji dozvoljava SAD da imaju srazmjerno veći dug u odnosu na bruto domaći proizvod.

Odluka "Pursa" 5. avgusta da smanji rejting SAD uticala je na nestabilnost na berzama pri čemu je indeks Dau Džons u četiri dana padao i rastao za po najmanje 400 poena.

Američka vlada i neki analitičari su kritikovali odluku "Strandard end Pursa", navodeći da je neopravdana i da je zasnovana na lošoj računici.

Preporučujemo za Vas