Berze gube dah

Britanski FTSE 100 izgubio je 1,4 odsto, njemački Daks (DAX) 2,6 procenta, a prosječna cijena akcija indeksa francuskog CAC-40 niža je za 2,2 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 10:53h

Berze u svijetu danas gube dah posle vijesti da se rast prvrede Njemačke gotovo zaustavio u drugom kvartalu, što raspiruje strahovanja da se svjetska ekonomija usporava.

Cijene nafte drže se na blizu 87 dolara za barel. Dolar je porastao u odnosu na euro i jen.

Akcije na evropskim berzama pale su poslije objave pokazatelja da je privreda Njemačke - najveća u Evropi - porasla samo za 0,1 odsto u drugom kvartalu, znatno ispod očekivanja.

Federalne rezerve su prošle sedmice odlučile da kamatnu stopu zadrže na rekordno niskih 0 do 0,5 odsto još dvije godine

Britanski FTSE 100 izgubio je 1,4 odsto, njemački Daks (DAX) 2,6 procenta, a prosječna cijena akcija indeksa francuskog CAC-40 niža je za 2,2 odsto.

Vol Strit (Vall Street) je takođe usmjeren ka nižem otvaranju. Fjučersi Dou Džonsa (Dow Jones) manji su za jedan procenat, a terminske akcije S&P 500 će početi trgovanje gubitkom od 1,3 odsto.

Privreda SAD takođe raste daleko sporije nego što se ranije mislilo. Federalne rezerve su prošle sedmice odlučile da kamatnu stopu zadrže na rekordno niskih 0 do 0,5 odsto još dvije godine, obrazlažući taj potez bez presedana očekivanjem da će američka privreda ostati slaba u tom razdoblju.

Akcije na evropskim berzama pale su poslije objave pokazatelja da je privreda Njemačke porasla samo za 0,1 odsto u drugom kvartalu, znatno ispod očekivanja

Berze u Aziji bilježe danas blago povećanje vrijednosti akcija zahvaljući korporativnim poslovima u SAD, koji su juče podigli Vol Stit.

Dionice azijskih tehnoloških kompanija skočile su na vijest da Gugl (Google) kupuje proizvođača mobilnih telefona Motorolu za 12,5 milijardi dolara, u najvećem poslu koji je Gugl ikad sklopio.

Bonus video: