Škola u Virdžiniji zabranila roman o Šerloku Holmsu

\'\'Ponekad ocjenimo da su knjige neodgovarajuće za školski uzrast, ponekad ocenimo da ih ipak treba pročitati\'\', objasnila je ona
324 pregleda 0 komentar(a)
šerlok holms, Foto: Sherlock-holmes.com
šerlok holms, Foto: Sherlock-holmes.com
Ažurirano: 16.08.2011. 10:33h

Jedna osnovna škola u Virdžiniji zabranila je roman o čuvenom detektivu Šerloku Holmsu jer je antimormonski, prenio je list ''Dejli progres''.

Odbor škole okruga Albemarl donio je odluku da iz lektire izbaci prvi roman o Holmsu ''Grimizna studija'' Artura Konana Dojla jer je knjiga uvredljiva za pripadnike mormonske vjere.

Članica odbora Dianta Mekil rekla je da je njihova škola ima podužu istoriju zabranjivanja knjiga.

''Ponekad ocjenimo da su knjige neodgovarajuće za školski uzrast, ponekad ocenimo da ih ipak treba pročitati'', objasnila je ona.

Knjiga je prvobitno korišćena kao uvod za žanr misterije i lik Sserloka Holmsa, ali je veliki broj roditelja procjenio da je opis vjere u romanu neodgovarajući za učenike šestog razreda.

"To je netačan uvod u američku religiju'', objasnila je jedna od zabrinutih majki Breti Stivenson.

Učenici su najavili proteste zbog zabrane.

Popularni detektiv poslužio je kao inspiracija za brojne filmske i TV ekranizacije. Trenutno se radi na nekoliko projekata uključujući i BBC seriju ''Šerlok'' i nastavak filma Gaja Ričija ''Šerlok Holms'' u kome naslovnu ulogu tumači Robert Dauni Džunior.

Bonus video: