Tvrdnja američkog novinara: Koko Šanel bila nacistički špijun?

U to vrijeme Koko se navodno zaljubila u njemačkog generala i nacističkog agenta, barona Hansa Guntera zvanog "Spac"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 07:26h

Slavna francuska modna kreatorka Koko Šanel bila je špijun nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, navodi se u knjizi Hal Vaugan koja će u utorak izlaći u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vaugan, američki novinar koji živi u Francuskoj, autor nove biografije "U postelji sa neprijateljem, tajni rat Koko Šanel", ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske zapise.

AFP navodi da u biografiji Vaugan piše da je Koko 1940. kada je imala 57 godina, vrbovao Abvehr, obavještajna služba njemačkog glavnog vojnog štaba.

Tada je postala agent F-7124, sa kod imenom Vestminster, po imenu njenog bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Vestminstera.

Vaugan navodi da Abvehr 1941. Šanel šalje na zadatak u Španiju sa još jednim agentom, baronom Luisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Koko se nadala, kako piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njenog nećaka Andrea iz logora.

U to vrijeme Koko se navodno zaljubila u njemačkog generala i nacističkog agenta, barona Hansa Guntera zvanog "Spac" sa kojim je dugo ostala u vezi.

Šanel je ponovno došla u Madrid 1944. gdje je od jednog od članova Gestapa dobila veću svotu novca, navodi se u knjizi Vaugana.

Koko Šanel (1883.-1971.) uvijek je demantovala saradnju sa nacistima.

Bonus video: