Pad švajcarskog franka, rast eura

Strana tražnja za dugoročnim investicionim instrumentima američkih izdavaoca u junu mjesecu je drastično smanjena
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 07:12h

Na deviznom tržištu je prvi ovosedmični trgovački dan donio je pad švajcarskog franka (CHF) i rast jedinstvene evropske valute u odnosu na gotovo sve ostale iz korpe najtrgovanijih.

Najveći rast euro je ostvario u odnosu na švajcarsku valutu i dostizao za sada rekordnu vrijednost u avgustu od 1,1425. Švajcarski franak gubio je na vrijednosti i u odnosu na ostale valute i to visokih dnevnih između 2,5 do 4,5 odsto.

"Švajcarsku valutu oborili su novinski napisi o stalnim sastancima tamošnje administracije i Švajcarske centralne banke (SNB) o kako se spekuliše predstojećim odlučnim potezima koji bi vratili vrijednost franka sa enormnih visina koje je dostizao krajem jula i početkom ovog mjeseca", navodi se u izvještaju Atlas Capital Partnersa.

Uključujući kratkoročne instrumente kao i akcijske swopove strani investitori su u junu imali realizovanu prodaju od 29,5 milijardi dolara za razliku od mjeseca ranije kada su njihove neto kupovine dostizale i 48,8 milijardi dolara

Prema preliminarnim procjenama bruto domaći proizvod (GDP) u Japanu u drugom ovogodišnjem kvartalu smanjen je 0,3 odsto u odnosu na prvo tromjesečje. Analitičari su za drugi ovogodišnji kvartal očekivali nastavak pada iz prvog kvartala i to za dodatnih 0,6 odsto.

U Švajcarskoj je u julu zabilježen nastavak pada proizvođačkih i uvoznih cijena (PPI). Mjesečni pad u julu odnosu na jun bio je 0,7 odsto, nešto više od očekivanja analitičara, što je i na godišnjem nivou ubrzalo smanjenje PPI od 0,6 odsto. Glavni razlog pada je vrijednost švajcarske valute koja uvoznu robu, kakva je većina u Švajcarskoj, čini jeftinijom.

Strana tražnja za dugoročnim investicionim instrumentima američkih izdavaoca u junu mjesecu je drastično smanjena. Neto kupovine američkih akcija, nota i obveznica u junu je iznosila 3,7 milijardi dolara, što je drastično manje u odnosu na mjesec ranije kada je neto pozicija bila 24,2 milijarde dolara, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Uključujući kratkoročne instrumente kao i akcijske swopove strani investitori su u junu imali realizovanu prodaju od 29,5 milijardi dolara za razliku od mjeseca ranije kada su njihove neto kupovine dostizale i 48,8 milijardi dolara. I dalje je najveći kupac vrijednosnih papira i investicionih instrumenata američkih izdavalaca Kina.

Cijene nafte na svjetskim tržištima su blago rasle zahvaljujući vijestima iz Japana koje možda podstaknu tražnju za energentima. Na ICE Futures tržištu u Londonu barelom sirove nafte tipa Brent sa isporukom u septembru mjesecu trgovano je po cijeni od 108,8 dolara, dok je na elektronskom merkantilnom tržištu u Njujorku cijena za barel lake američke nafte za isporuke u septembru dostizala je 85,82 dolara.

Bonus video: