Odloženo suđenje Mubaraku, nemiri i sukobi ispred suda

Sudija Refat je imao problema sa uspostavljanjem mira u sudnici na početku suđenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 13:08h

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubistvo više od 850 demonstranat kao i za korupciju, odloženo je do 5. septembra.

Sudija Ahmed Refat odlučio je da se suđenje ne prenosi više uživo i donio je odluku da se spoje procesi protiv Mubaraka i njegovog bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba el Adlija, kao što su tražili advokati porodica ubijenih u protestima u januaru-februaru.

Bivši egipatski predsjednik do zgrade suda stigao je helikopterom, a potom je unesen u sudnicu u bolničkom krevetu na točkove, u čeličnom kavezu, obučen u mornarski plavi džemper.

Mubarak je djelovao mirno i ozbiljno, sa rukama na grudima, prenijela je agencija Rojters navodeći da je Mubarak razmijenio par riječi sa sinovima Alom i Gamalom, koji su se nalazili u istom čeličnom kavezu i koji su pokušavali da zaštite oca od kamera.

Današnje ročište obilježili su ulični sukobi i neredi između Mubarakovih pristalica i onih koji su protiv njega.

Protivnici Mubaraka uzvikivali su "Stigao je lopov", "Ubijte ubicu", a demonstranti su jedni na druge bacali kamenice.

Jedan od okupljenih ispred sudnice izjavio je da je odluka da se suđenje ne prenosi uživo "besmislena" i da to znači da je postignut dogovor s Mubarakom.

Suđene Mubaraku (83) i njegovim sinovima Gamalu i Alu, počelo je 3. avgusta. Poslije čitanja optužnice sva trojica su se izjasnila da nisu krivi.

Mubarak je optužen da je kriv za ubistva više od 800 demonstranata koji su početkom godine tražili njegovu ostavku i da je "ukrao milione dolara" dok je bio na vlasti.

Advokati odbrane najavili su da žele da izvedu 1.600 svjedoka.

Galerija

Bonus video: