TUŽNA SJEĆANJA

Japan obilježio kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu

Ovogodišnji memorijalni skup bio je posebno dirljiv za Japan suočen s obnovom od zemljotresa i cunamija u kojima je poginulo i nestalo više od 20.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 02:43h

Japan je obilježio 66. godišnjicu kapitulacije u Drugom svjetskom ratu oživljavajući tužna sjećanja širom zemlje i memorijalnim okupljanjem u Tokiju koje je predvodio car Akihito.

Ceremonija je održana u vrijeme dok se zemlja bori sa posljedicama martovske katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem.

Car Akihito, čiji je otac učinio nezabilježen gest obrativši se 1945. godine naciji preko radija i objavivši da rat ne može da se dobije, pomolio se za poginule u ratu i izrazio nadu za vječni mir, a memorijalnom skupu je prisustvovao i premijer Naoto Kan.

Komemoracijom se završava serija bolnih japanskih sjećanja na posljednje razarajuće mjesece rata. Okupljanja se svake godine organizuju u junu za godišnjicu krvave bitke za Okinavu i početkom avgusta u znak sjećanja na bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

"Mi opet osjećamo duboku tugu za onima koji su poginuli i za njihove porodice", rekao je Akihito ispred leja žutih i bijelih hrizantema posađenih u znak sjećanja na mrtve.

"Gledajući unazad na istoriju, iskreno se nadamo se neće ponoviti tragedija rata", rekao je car Akihiro.

Ovogodišnji memorijalni skup bio je posebno dirljiv za Japan suočen s obnovom od zemljotresa i cunamija u kojima je poginulo i nestalo više od 20.000 ljudi i došlo do nuklearne krize što je podsjetilo na razaranja atomskih bombi 1945. godine.

Premijer Naoto Kan je rekao da Japan treba da iskoristi iskustvo u obnovi zemlje poslije Drugog svjetskog rata kao lekciju kako da se oporavi od martovskih prirodnih razaranja.

"Nakon rata naš narod je prošao kroz mnoga teška vremena", rekao je Kan i dodao da će se koristeći iskustva, razorena područja i cijela nacija snažno oporaviti od razaranja.

I dok je godišnjica predaje u Japanu unutrašnji događaj posvećen sjećanju i odavanju počasti vlastitim žrtvama, taj dan kod susjeda evocira gorke uspomene na japansku okupaciju, brutalnosti japanskog militarizma i brojne žrtve.

Galerija