U Meksiku protest protiv strategije za borbu protiv narko kartela

Demonstranti su tražili izmjenu predložene reforme zakona o nacionalnoj bezbjednosti i da građani dobiju veću zaštitu od snaga bezbjednosti
55 pregleda 0 komentar(a)
Meksiko protest, Foto: Rojters
Meksiko protest, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.08.2011. 09:48h

Više od 1.000 ljudi mirno je protestovalo u Meksiko Sitiju protiv vladine strategije za borbu protiv narko kartela, tražeći povlačenje vojske sa ulica.

Demonstranti su, noseći fotografije preminulih članova porodice i transparente, u tišini šetali do predsjedničke palate sa zahtjevom da predsjednik Felipe Kalderon povuče vojsku sa ulica.

Protest je predvodio pjesnik i lider Pokreta za mir, pravdu i dostojanstvo Havijer Sicilija, čiji je sin ubijen početkom ove godine.

Demonstranti su tražili izmjenu predložene reforme zakona o nacionalnoj bezbjednosti i da građani dobiju veću zaštitu od snaga bezbjednosti.

Više od 35.000 Meksikanaca je ubijeno u nasilju povezanom sa drogom od kada je predsjednik Kalderon započeo da raspoređuje vojsku radi borbe sa narko kartelima, u decembru 2006. godine.

Kalderon insistira na tome da ne postoji održiva alternativa njegovoj strategiji upotrebe vojske protiv narko kartela.

Sicilija je, na početku protesta, istakao da je Meksiko postao autoritarna država, umjesto da bude tolerantna i demokratska država.

Kritičari Sicilijinog Pokreta za mir, pravdu i dostojanstvo ističu da je pogrešno što Pokret fokusira bijes na vladu, umjesto na kriminalne bande i narko kartele odgovorne za nasilje.

Bonus video: