Predsjednik Južne Koreje pozvao Sjevernu na saradnju

I totalitarni Sjever i demokratska Južna Koireja zalažu se za ideju ujedinjenja, ali svaka strana smatra svoj sistem vladanja vodećom snagom u eventualno jedinstvenoj Koreji
0 komentar(a)
Li Mjun-bak, Foto: Rojters
Li Mjun-bak, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.08.2011. 09:15h

Predsjednik Južne Koreje Li Mjung-bak pozvao je na saradnju Sjevernu Koreju i obećao ograničenu humanitarnu pomoć komšijama koji su u humanitarnoj krizi dok dvije zemlje pokušavaju da ostave po strani netrpeljivosti i pokrenu dijalog.

Kako prenosi agenija AP govor južnokorejskog predsjednika na proslavi oslobađanja Korejskog poluostrva od kolonijalne vladavine Japana koja je trajala između 1910. i 1945. godine uslijedio je nakon diplomatskih razgovora između zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Koreje i Južne Koreje koji imaju za cilj da pokrenu međunarodne pregovore na ubjeđivanju Pjongjanga da prekine program nuklearnog naoružanja.

Li je izjavio da Korejci dugo čekaju na ujedinjenje, uprkos ogorčenoj istoriji neprijateljstava na poluostrvu.

I totalitarni Sjever i demokratska Južna Koireja zalažu se za ideju ujedinjenja, ali svaka strana smatra svoj sistem vladanja vodećom snagom u eventualno jedinstvenoj Koreji.

"Jug i Sjever posljednjih 60 godina živjeli su u stanju konfrontacije. Sada se moramo odvojiti od tih vremena i živjeti u doba mira i saradnje", rekao je Li u govoru koji je prenosila televizija.

Koreja je podijeljenja poslije okončanja japanske vladavine i tehnički je još u stanju rata jer je Korejski rat iz 1950-ih godina okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Bonus video: