NEĆE IH NI ODOBRITI AKO NE DOĐE DO NOVOG SAJBER NAPADA?

Tramp odložio uvođenje sankcija Rusiji?

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je u nedelju da će Rusiji biti uvedene nove sankcije i da će Ministarstvo finansija to u ponedjeljak saopštiti ali portparolka Bijele kuće Sara Sanders nije potvrdila tu informaciju
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 04:55h

Američki predsjednik Donald Tramp odložio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije, prenosi Tanjug.

On je dodao da ih Tramp vjerovatno ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi sajber napad, ili ne napravi neku drugu provokaciju,

Bijela kuća je kasno sinoć saopštila da američke vlasti planiraju nove sankcije Rusiji ali konačna odluka o tome nije još donijeta.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je u nedelju da će Rusiji biti uvedene nove sankcije i da će Ministarstvo finansija to u ponedjeljak saopštiti ali portparolka Bijele kuće Sara Sanders nije potvrdila tu informaciju.

"Razmatramo nove sankcije Rusii i odluka će biti uskoro donijeta, Još smo u fazi procjene, ali za sada nemamo šta da saopštimo", rekla je Sara Sanders.

Niki Hejli rekla je u nedjelju da će nove sankcije biti uvedene Rusiji zbog njene podrške sirijskim vlastima koje zapadne zemlje optužuju da su 7. aprila sprovele napad hemijskim oružjem u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske su zbog tih optužbi izvele u subotu vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

"Vašington post" je prvi javio da je Tramp obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji. 

Neimenovani zvaničnik administracije SAD rekao je da je Tramp zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovore o borbi protiv islamskog ekstremizma, bezbjednosti na internetu i drugim pitanjima. 

Prema riječima tog zvaničnika, Tramp je izrazio zabrinutost da bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Vašingtona i Moskve - koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan - mogle da opasno eskaliraju. 

Upitana za komentar, Bijela kuća je dala odgovor identičan odgovoru portparolke Sare Sanders, a to je da "razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti doneta u bliskoj budućnosti". 

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracija SAD kaže da je ambasadorka Hejli pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije. 

"O sankcijama se diskutovalo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vrijeme", pojasnio je on. 

U ponedeljak je američka administracija optužila hakere koje podržava ruska vlada za globalni sajber napad na rutere i drugu kompjutersku opremu, napominje britanska agencija.