Počela republikanska trka za predsjednika

Peri je rekao da želi da podstakne ekonomski napredak naglasivši da vlada u glavnom gradu jeste slomljena, ali da to nije slučaj sa SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 17:43h

Predizborna trka među republikancima u SAD postaje sve uzbudljivija - u nadmetanje za nominaciju Republikanske stranke za izbor predsjednika SAD, 2012. ušao je ultrakonzervativni guverner savezne države Teksas, Rik Peri, prenosi "Dojče vele".

Teksaški guverner bacio je rukavicu - ultrakonzervativni 61-godišnji političar, koga je 2000. postavio Džordž Buš objavio je svoju kandidaturu.

Stručnjaci kažu da će taj sin farmera imati šta da kaže u nominaciji republikanaca. Peri je na konferenciji konzervativaca oštro kritikovao predsjednika SAD, Baraka Obamu, optuživši ga da je kapetan bez kormilara u unutrašnjoj i spoljnoj politici, te da je umanjio nade za bolju budućnost američke djece.

Peri je rekao da želi da podstakne ekonomski napredak naglasivši da vlada u glavnom gradu jeste slomljena, ali da to nije slučaj sa SAD, te da je došlo vrijeme da se Amerikanci vrate na posao.

Protiv abortusa i prava homoseksualaca

Za tri mandata kao guverner Teksasa, Peri je bitno povećao broj radnih mjesta i zadržao je niske poreze. Bio je među prvim pristalicama republikanskog pokreta "čajanki" koji se zalaže za malu vladu i male poreze.

Perija podržavaju i socijalni konzervativci zato što se protivi abortusu i pravima homoseksualaca. Međutim, njegov čvrsti konzervativni pogled na svijet smatra se i mogućom preprekom za privlačenje glasova liberalnijih konzervativaca i neopredijeljenih glasača širom SAD.

Probno glasanje u Ajovi

Za one kandidate koji imaju znatno manji broj glasova to je često najava početka kraja u takmičenju unutar same stranke

Mišel Bekmen

Međutim, njena pobjeda ima samo ograničenu vrijednost. Pobjednik je u rijetkim slučajevima osvojio predsjedničku kandidaturu ili čak uspio da uđe u Bijelu kuću. Ipak, prvo mjesto po pravilu osigurava dugotrajniji ostanak u izbornoj trci.

Za one kandidate koji imaju znatno manji broj glasova to je često najava početka kraja u takmičenju unutar same stranke. Dosadašnji lider među republikanskim kandidatima i bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni nije aktivno učestvovao u glasanju.

Među kandidatima za nominaciju republikanaca su članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD, Ted Mekoter i Ron Pol, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič, bivši guverner Jute i ambasador u Kini Džon Hantsmen, bivši guverner Novog Meksika Geri Džonson. Takođe i bivši guverner Luizijane Badi Romer, bivši guverner Minesote Tim Polentli, bivši senator Rik Santorum, gej aktivista Fred Karger, biznismen Herman Kejn, Džon Grinspon, Endi Martin, Džimi Mekmilan, Tom Miler, Roj Mur i Vern Vunše.

Bonus video: