Moguć dalji rast eura i dolara u odnosu na "švajcarca"

Bez obzira na sedmičnu korekciju na niže na valutnim tržištima, švajcarski franak i dalje je najprecijenjenija valuta u svijetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 14:19h

Kursevi eura i dolara mogli bi i naredne sedmice nastaviti da jačaju u odnosu na švajcarsku valutu, jer ulagači strahuju od moguće nove oštre intervencije centralne banke Švajcarske, kojoj je cilj sprječavanje jačanja franka.

Euro i dolar su početkom sedmice bili su pod snažnim pritiskom prodaja, usljed širenja dužničke krize u eurozoni i smanjenja vrhunskog američkog kreditnog rejtinga, tako da su njihovi kursevi u odnosu na švajcarski franak pali na najniže nivoe u istoriji, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Međutim, u posljednja dva trgovinska dana obje valute su skočile čak sedam odsto u odnosu na franak.

Pad švajcarske valute podstakla je prijetnja centralne banke te zemlje da bi privremeno mogla vezati kurs franka za euro i tako ograničiti njegov rast. Zahvaljujući tome, kurs eura je u četvrtak zabilježio najveći dnevni skok u odnosu na franak još od uvođenja 1999. godine, čak 5,5 odsto.

Kurs dolara je, međutim, zabilježio najveći dnevni skok prema švajcarskom franku od 1990. godine, 4,4 odsto.

Cijena eura je na sedmičnom nivou ojačala u odnosu na franak oko jedan ossto na 1,1078 CHF. Oporavila se tako s rekordno niskog nivoa zabilježenog u utorak od 1,0075 CHF.

Euro je, uprkos oporavku pred kraj sedmice, i dalje 11,3 odsto u minusu prema franku od početka godine, a 2,6 odsto od početka avgusta. Kurs dolara, međutim, na sedmičnom nivou blago ojačao u poređenju sa švajcarskom valutom na 0,763 CHF. Dolar je od početka godine u minusu 17 odsto u odnosu na franak, a od početka avgusta 1,8 odsto.

Bez obzira na sedmičnu korekciju na niže na valutnim tržištima, švajcarski franak i dalje je najprecijenjenija valuta u svijetu, skuplja čak i od brazilskog reala, ocjenjuju analitičari Goldman Sachsa. Franak je u jednom trenutki bio precijenjen čak 71 odsto.

Kurs japanskog jena, koji se uz franak takođe smatra sigurnim utočištem za kapital, ove sedmice se kretao nadomak rekordno visokog nivoa u odnosu na dolar. Cijena dolara pala je dva odsto na 76,83 JPY, zabilježivši najveći sedmični gubitak od decembra. Američka valuta je od početka godine u minusu u poređenju sa jenom, 5,3 odsto.

Očekuje se da će se jen i naredne sedmice kretati u uskom rasponu, jer investitori ne žele da testiraju odlučnost japanskih monetarnih vlasti da održi kurs svoje valute na nivoima koje neće narušavati konkurentsku sposobnost tamošnjih izvoznika.

Kurs eura je ove sedmice, nakon znatnih oscilacija, oslabio u odnosu na dolar 0,2 odsto na 1,4251 USD. Od početka godine, međutim, na dobitku je 6,5 odsto.

Oporavku eura doprinijela je dijelom i odluka italijanske Vlade o oštrim mjerama štednje.

Bonus video: