Libijski pobunjenici ušli u Zaviju

Grupa od oko 200 pobunjeničkih boraca zauzela je u subotu uveče most na jugozapadnom obodu Zavije, a neki od njih uspjeli su da se probiju do glavnog gradskog trga
0 komentar(a)
libijski pobunjenici u Zaviji, Foto: Aol
libijski pobunjenici u Zaviji, Foto: Aol
Ažurirano: 14.08.2011. 08:46h

Libijski pobunjenici ušli su u Zaviju, na obali Sredozemnog mora, uprkos snajperistima i teškoj artiljerijskoj paljbi snaga Moamera Gadafija, koje drže taj strateški važan grad.

Ovo je u posljednjih nekoliko mjeseci najveće napredovanje pobunjenika, koji su počeli novi ofanzivu na zapadu Libije, poslije sukoba u centralnom i istočnom dijelu zemlje, u kojima su dvije strane prilično izjednačene.

Odbrana Zavije, grada sa oko 200.000 stanovnika, od ključnog je značaja i za Gadafijev režim, koji bi, kako je naveo AP, mogao da bude primoran da u taj grad pošalje pojačanje.

U području Zaije su jedine preostale naftne rafinerije koje su još u rukama libijskog režima

Grupa od oko 200 pobunjeničkih boraca zauzela je u subotu uveče most na jugozapadnom obodu Zavije, a neki od njih uspjeli su da se probiju do glavnog gradskog trga, gdje su s minareta džamije skinuli zelenu zastavu Gadafijevih snaga i podigli svoju zastavu.

Libijska vojska je uzvratila na napad pobunjenika vatrom iz teškog i automatskog oružja, a na krovovima zgrada su razmješteni snajperisti, tvrde očevici.

Pobunjenici su saopštili da su preuzeli kontrolu nad većim dijelom Zavije i da Gadafijeve snage drže još samo nekoliko džepova.

Pobunjeničke snage sada drže i glavni autoput koji, preko Zavije, povezuje Tripoli s granicom prema Tunisu.

U području tog grada su i jedine preostale naftne rafinerije koje su još u rukama libijskog režima.

Portparol vlade Musa Ibrahim odbacio je izvještaje o uspjehu pobunjenika kao "medijske igre" i rekao da je Tripoli bezbjedan i da je napredovanje "oružanih bandi" moguće samo na kratko vrijeme i to pod okriljem NATO.

Pobunjeničke snage pokušavaju da zauzmu strateški grad Garijan, južno od Tripolija, gdje se vode žestoki sukobi

Pobunjeničke snage pokušavaju da zauzmu i strateški grad Garijan, južno od Tripolija, gdje se vode žestoki sukobi.

Južno od Zavije, avioni NATO su greškom ubili četvoricu opozicionih boraca kada su pogodili tenk koji su ovi bili oteli od Gadafijevih snaga.

Pobuna u Libiji izbila je u februaru i pobunjenici su za nekoliko nedjelja preuzeli kontrolu nad istočnom polovinom zemlje.

Dvije strane su, međutim, od aprila u prilično izjednačenom položaju i ne uspijevaju da izmijene situaciju na terenu, uprkos vazdušnoj podršci koju NATO pruža pobunjenicima.

Bonus video: