Poklon za Fidela Kastra: Prvo gej vjenčanje na Kubi!

Raul Kastro je kao kubanski lider, poslije preuzimanja vlasti od brata Fidela, sproveo seriju reformi u oblasti prava homoseksualaca, uključujući i legalizaciju operacija promjene pola
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 07:32h

Jedam muškarac i jedna transrodna žena sa Kube spremaju se da stupe u brak, koji mnogi vide kao prvo „gej vjenčanje“ u zemlji.

Istopolni brakovi nisu legalni na Kubi, ali je mlada, Vendi Iriepa, zakonski žena, pošto je među prvima 2007. izvršila operaciju promjene pola. Njen vjerenik, Injasio Estrada, čuveni je disident i borac za prava homoseksualaca na Kubi, a, takođe, je i HIV pozitivan.

Par je saopštio da je vjenčanje, koje se podudarilo sa rođendanom Fidela Kastra, „poklon“ za bivšeg lidera, prenio je BBC.

Iripea je primala hormonsku terapiju u Nacionalnom centru za sekusalno obrazovanje, koji vodi kćerka Raula Kastra Marijela

Vlasti na Kubi su dugi niz godina diskriminisale pripadnike LGBT populacije, a nemali broj njih je u prvim danima revolucije slato u radničke kampove, u kojima su eleminisane njihove „kontra-revolucionarne“ vrijednosti.

Međutim, Raul Kastro je kao kubanski lider, poslije preuzimanja vlasti od brata Fidela, sproveo seriju reformi u oblasti prava homoseksualaca, uključujući i legalizaciju operacija promjene pola.

Iripea je primala hormonsku terapiju u Nacionalnom centru za sekusalno obrazovanje, koji vodi kćerka Raula Kastra Marijela.

„To je divno. Biće to prvo 'gej' vjenčanje na Kubi“, kazala je Iriepa agenciji AFP.

„Ne bih željela da to gledaju kao na politički čin. Nisam zabrinuta što će vlada misliti o tome, čak iako je to poklon Fidelu“.

Vjenčanje nije provokacija

Estrada je ispričao da je uvijek vjerovao da je homoseksualac, ali da je „sa Vendi potpuno drugačije“.

"Za jedno popodne, jedno kratko popodne, našu zemlju uvodimo u treći milenijum“

„Ne znam što sam danas – sve što znam jeste da sam zaljubljen u ženu“, rekao je.

Vjenčanje „nije provokacija“, naglasio je Estrada, već potvrda njihove veze.

„Naše vjenčanje će biti oda slobodi i pravima LGBT zajednice“.

Bloger Hoani Sančes, kum na vjenčanju, smatra da iako tehnički to neće biti brak homoseksualaca, „on je najbliži tome“.

„Za jedno popodne, jedno kratko popodne, našu zemlju uvodimo u treći milenijum“, kazao je bloger za BBC.

Na Kubi je vladalo veliko slavlje, gdje je obilježen 85. rođendan Fidela Kastra.

Bonus video: