RIK PERI U TRCI

Guverner Teksasa objavio kandidaturu za predsjednika

Peri ima značajnu podršku republikanske baze i na drugom mjestu je, odmah poslije bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 19:11h

Guverner Teksasa Rik Peri objavio je danas kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru iduće godine.

"Iskreno vjerujem da ću pobijediti", rekao je Peri biračima tokom posjete Južnoj Karolini, istog dana kada se u Ajovi republikanski glasači izjašnjavaju o stranačkim kandidatima.

Peri je u obraćanju pristalicama, kritikovao spoljnu politiku predsjednika SAD, demokrate Baraka Obame i rekao da će, ako on bude izabran, učiniti više na planu otvaranja novih radnih mjesta.

U toj državi je osam republikanskih kandidata u četvrtak održalo treću stranačku debatu, poslije koje se, međutim, i dalje ne nazire ko bi 2012. godine mogao da bude suparnik predsjedniku Baraku Obami.

Iako Perijeva odluka ne predstavlja iznenađenje, jer je već neko vrijeme najavljivana, očekuje se da će uzdrmati republikansku trku za nominaciju, na zadovoljstvo konzervativnog biračkog tijela.

Nedavne ankete pokazivale su da Peri, i prije nego što je objavio kandidaturu, ima značajnu podršku republikanske baze, i da je na drugom mjestu, odmah poslije bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija.

Peri može da se pohvali da je za vrijeme njegovog 11 godina dugog mandata, Teksas zabilježio privredni rast i da državne finansije nisu u dugovima, dok mu njegov konzervativizam na društvenom planu obezbjeđuje podršku hrišćanske desnice.

Pitanje je, međutim, da li će se njegova teksaška razmetljivost i pominjanje otcjpeljenja Teksasa dopasti republikanskim glasačima u drugim djelovima SAD.

U samoj Republikankoj stranci, umjereno krilo osporava njegovu upućenost u krupna pitanja unutrašnje i spoljne politike.

Ostaje otvoreno pitanje da li će Peri uspeti da nadoknadi kašnjenje u ulasku u republikansku kandidatsku trku i da prikupi dovoljno novca za svoju kampanju.

Preporučujemo za Vas